Amprenta Digitală: Amenințarea Advanced Persistent Manipulator (APM)

Amenințarea Advanced Persistent Manipulator (APM) este generată de un actor sau de o grupare de actori care derulează un atac informațional sofisticat asupra unei ținte specifice prestabilite, folosind resurse variate, multiple platforme și conținut multimedia.

La fel ca în cazul amenințărilor cibernetice de tip Advanced Persistent Threat (APT), despre care am scris aici, APM-urile sunt derulate în spațiul online pe perioade considerabile de timp prin atacatori specializați și bine finanțați. Dacă în cazul amenințării APT sunt exploatate vulnerabilitățile sistemelor informatice și utilizarea lor neglijentă, acțiunile de tipul APM exploatează vulnerabilitățile platformelor digitale/ ale rețelelor sociale online și erorile cognitive ale utilizatorilor umani pentru a influența opiniile și conversația publică în ansamblul său.

În campaniile de tip APM, atacatorii își ating obiectivele prin operațiuni de influență derulate pe mai multe platforme (cross-platform), speculând atributele unice ale fiecăreia dintre acestea în numele libertății de exprimare. Cu resurse umane specializate și tehnologie sofisticată, atacurile APM pot colecta, agrega, analiza și exploata rapid datele utilizatorilor pentru a îi bombarda apoi doar un conținut pe care aceștia îl agreează deja, pentru a ocoli monitorizările privind autenticitatea conturilor și pentru a evita acțiunile de moderare a conținutului.

 

Surse:

https://www.scribd.com/embeds/388809738/content#from_embed

https://securingdemocracy.gmfus.org/advanced-persistent-manipulators-part-one-the-threat-to-the-social-media-industry /

https://securingdemocracy.gmfus.org/advanced-persistent-manipulators-part-three-social-media-kill-chain/

https://www.fpri.org/article/2019/03/five-generations-of-online-manipulation-the-evolution-of-advanced-persistent-manipulators/

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.