Ce înseamnă supravegherea biometrică? Să ne fie frică de o asemenea tehnologie? Cât de dispus ești să renunți la intimitate în favoarea siguranței? În ultimele decenii, avansurile tehnologice, precum și dezvoltarea inteligenței artificiale (IA), au reușit să producă o revoluție în domeniul supravegherii biometrice prin deschiderea unor noi posibilități.
În categoria tehnologiilor de supraveghere biometrică se regăsesc recunoașterea facială, scanarea irisului, recunoașterea vocală sau scanarea amprentei. Deși supravegherea biometrică are o mare vechime, în ultimii ani a avut parte de o transformare puternică din pricina utilizării inteligenței artificiale. Algoritmii de învățare automată și învățare profundă au permis îmbunătățirea preciziei și eficienței acestor sisteme, reducând erorile de identificare și oferind adaptabilitate la diverse medii și condiții.
Ca orice tehnologie, mai ales una care implică și utilizarea inteligenței artificiale, supravegherea biometrică vine la pachet cu avantaje, dezavantaje și riscuri.
Printre avantajele cele mai recunoscute și apreciate sunt eficiența, mai exact aceste sisteme oferă o modalitate rapidă de autentificare, fără a mai utiliza parole sau alte mijloace de identificare care necesită mai mult timp. Un alt avantaj important este reducerea fraudei și criminalității, fiind mai dificil pentru infractori să își asume identitățile altora. Totodată, există avantaje care pot fi sau se pot transforma în riscuri. Spre exemplu, evoluția constantă a acestor tehnologii aduce un nivel de securitate îmbunătățit, deoarece caracteristicile biometrice sunt unice și dificil de falsificat, dar în același timp, este și un risc, deoarece sistemele de securitate pot fi fraudate și poate avea loc furtul de identitate. De asemenea, un alt risc este reprezentat de erorile de identificare care pot avea loc sau de atacul direct la componentele AI integrate în sistem.
Tot mai multe state apelează la implementarea și utilizarea sistemelor biometrice performante. De exemplu, în Statele Unite ale Americii, conform US Government Accountability Office, sunt peste 42 de agenții federale care utilizează supravegherea biometrică. O estimare din 2023 a plasat China pe primul loc la numărul de camere, adică peste 540 de milioane, care nu se mai bazează doar pe recunoașterea facială, ci pe cea a emoțiilor, reușind să prezică inclusiv comportamentul cetățenilor. Inclusiv Uniunea Europeană a fost de acord, cu limite stricte, pentru utilizarea de către poliție a supravegherii biometrice AI.
Citește mai mult aici:
Aratek.com – How artificial intelligence ai is used in biometrics
Gbgplc.com – What are the advantages and disadvantages of biometrics
Geographical.co.uk – Who’s watching: the cities with the most CCTV cameras
Pressbooks.pub – Key concepts in surveillance studies
Theguardian.com – EU agrees tough limits on police use of AI biometric surveillance