Newsletterul ANTI-FAKE: „Fără fapte nu există adevăr”

Descoperă fact checking-ul integral aici.

Descoperă articolul integral aici. 

Studiu: Twitter, Tiktok și Facebook, principalele platforme care amplifică dezinformarea și conținutul dăunător

Este deja bine documentat faptul că rețelele sociale amplifică dezinformarea și alte tipuri de conținut dăunător, însă care este amploarea acestui fenomen? Twitter are cel mai ridicat factor de amplificare a dezinformării, arată o analiză realizată de grupul de advocacy Integrity Institute. Pe locul al doilea se află Tiktok, datorită mecanismului de viralizare a conținutului. Chiar dacă găzduiește cel mai mare număr de materiale cu conținut dăunător, Facebook ocupă doar a treia poziție ca urmare a politicilor de moderare a conținutului și de reproiectare a algoritmilor în vederea încetininirii amplificării. Instagram a avut cea mai scăzută rată de amplificare. Raportul institutului arată că amplificarea dezinformării poate crește în jurul evenimentelor importante și că platformele au posibilitatea să impună reguli care să încetinească această amplificare.

Citește mai mult:

nytimes.com – How Social Media Amplifies Misinformation More Than Information

Viață fără de moarte”, o realitate creată de tehnologie

Cum ar fi dacă tehnologia ți-ar permite să comunici cu o replică digitală a unei persoane dragi, care nu mai este în viață? Acest concept SF a fost ecranizat în anul 2013, în episodul Be Right Back, din cadrul serialului Black Mirror, unde o femeie care și-a pierdut partenerul recreează o versiune digitală a acestuia. Însă, în anul 2022, această tehnologie a devenit deja o realitate. Compania HereAfter AI din California a dezvoltat o aplicație mobilă care-ți permite să vorbești cu o replică digitală a persoanelor decedate, replică realizată pe baza unei biblioteci digitale a persoanelor respective (fotogrfii, video-uri, conversații etc). Pe cât de șocantă ar putea fi, replica digitală poate fi privită ca o modalitate de a procesa durerea sau de a menține vie povestea cuiva drag.

Citește mai mult:

technologyreview.com – Technology that lets us “speak” to our dead relatives has arrived. Are we ready?

#FărăFapteNuExistăAdevăr

„Fără fapte nu există adevăr. Fără adevăr, nu există încredere. Fără oricare dintre acestea, nu ne putem raporta la o realitate comună. Și atunci, cum să rezolvăm problemele existențiale cu care ne confruntăm deja?” – declarația jurnalistei Maria Ressa cu privire la importanța adoptării unor măsuri de combatere a informațiilor înșelătoare care circulă pe rețelele sociale.

Citește mai mult:

consilium.europa.eu – European Council, 20-21 October 2022

Leave a Reply

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.