Fact checking-ul săptămânii: Date statistice prezentate fără un context adecvat

Informații de context

O imagine care prezintă datele recente cu privire la evoluția cazurilor de COVID-19 în mai multe țări, printre care Austria, Belgia, Irlanda, Danemarca, Germania, Islanda, Norvegia și România a circulat în ultima săptămână pe rețelele sociale din România. Graficul induce ideea că vaccinurile nu sunt eficiente, dovadă fiind numărul mare de cazuri de COVID-19 înregistrat în statele cu o rată de vaccinare mare. Datele – deși autentice – sunt prezentate înșelător în afara contextului.

Iată de ce!

Este eronat să ne raportăm doar la numărul de cazuri noi confirmate pentru a decide dacă vaccinurile împotriva COVID-19 sunt eficiente sau nu. Un indicator important în evoluția pandemiei îl reprezintă și numărul de decese asociate COVID-19. În România, deși se înregistrează o scădere a numărului de cazuri, rata mortalității este semnificativ mare și se ridică  la 267 de cazuri la un milion de locuitori, în timp ce țări ca Austria, Irlanda sau Danemarca înregistrează între 15-35 de cazuri la un milion de locuitori, chiar dacă se confruntă cu o creștere explozivă a numărului de cazuri. De asemenea, creșterea cazurilor de COVID-19 în țările din Europa de Vest se datorează în mare parte ridicării restricțiilor, evoluției cazurilor de infectare cu varianta Delta, mai contagioasă, și scăderii în timp a imunităţii dobândite prin vaccinare.

Sursa: Facebook

Care sunt faptele?

Datele prezentate au fost preluate de pe platforma Our World in Data. Graficul arată numărul mare de cazuri de COVID-19 înregistrat în perioada 20 octombrie – 20 noiembrie, în Austria, Belgia, Irlanda, Danemarca, Germania, Islanda și Norvegia, prin comparație cu România, care înregistrează o scădere a numărului de cazuri noi de COVID-19.

Sursa: Our World in Data

Datele sunt autentice, însă prezentate în afara contextului, fără a lua în considerare un ansamblu de aspecte relevante, cum ar fi rata mortalității, restricțiile în vigoare sau lipsa acestora în anumite țări, evoluția cazurilor de infectare cu varianta Delta – mai contagioasă, și scăderea în timp a imunităţii dobândite prin vaccinare.

Potrivit Our World in Data, datele privind numărul de decese raportat la milion de locuitori, pentru aceeași perioadă (20 octombrie – 20 noiembrie 2021), arată că România, prin comparație cu cele șase țări menționate în grafic, înregistrează semnificativ mai multe decese, deși evoluția cazurilor noi de infectare este în scădere.

Sursa: Our World in Data

Datele recente  publicate de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), arată că, pentru primele 14 zile ale lunii noiembrie 2021, țările care au atins rate de vaccinare de peste 74% au înregistrat semnificativ mai puține decese. Irlanda, Portugalia și Malta au vaccinat peste 90% din populația adultă, iar numărul de decese variază între 0 și 15 la un milion de locuitori. În mod similar, Suedia, Spania, Cipru, Finlanda, Franța și Italia au rate de deces foarte scăzute, cu mai puțin de 10 decese la un milion de locuitori și o rată de vaccinare de peste 80% din populație.

Sursa: ECDC

În același timp, Bulgaria și România ocupă ultimele două locuri în Uniunea Europeană la rata  vaccinării. În Bulgaria, unde doar 29% din populația adultă a fost vaccinată, numărul deceselor este de 325 de cazuri la un milion de locuitori, în timp ce în România, cu o rată de vaccinare de 43%, numărul deceselor se ridică la 267 de cazuri la un milion de locuitori.

Deși numeroase țări din Europa de Vest au atins rate de vaccinare de peste 60%, iar unele, cum ar fi Portugalia și Spania chiar mai mare de 80%, în continuare, o parte semnificativă a populației acestor țări rămâne vulnerabilă în fața virusului. Astfel, numărul mare de persoane nevaccinate, reluarea activităților pe scară largă după izolare și scăderea ușoară a imunității dobândite de persoanele vaccinate au determinat creșterea cazurilor de COVID-19 în aceste țări. Însă, chiar și țările care se confruntă cu cele mai mari focare din Uniunea Europeană au înregistrat mult mai puține decese în ultimele patru săptămâni, decât în alte perioade ale pandemiei, atunci când vaccinurile nu erau disponibile.

Evaluarea noastră: date statistice prezentate în afara contextului

Datele sunt prezentate incomplet, fără a fi plasate într-un context mai larg. Este înșelătoare raportarea doar la doar la numărul de cazuri noi confirmate pentru a  înțelege dacă vaccinurile sunt eficiente împotriva COVID-19. Un indicator relevant îl reprezintă și numărul de decese asociate COVID-19. Potrivit acestui indicator, România ocupă locul al doilea în UE la numărul de decese, înregistrând 267 de decese la un milion de locuitori, în timp ce țări precum Austria, Irlanda sau Danemarca (invocate în conținutul analizat) înregistrează între 15-35 de decese la un milion de locuitori

Având în vedere evoluțiile recente ale pandemiei, experții în sănătate publică estimează că răspândirea COVID-19 ar putea fi limitată odată cu atingerea unei rate de vaccinare de circa 90% din populație. Potrivit Paul Offit, președinte al departamentului de vaccinologie la Școala de Medicină Perelman de la Universitatea din Pennsylvania, SUA: „Nu vom elimina virusul complet, dar vom ajunge într-un punct în care incidența cazurilor și a deceselor va fi suficient de scăzută încât să nu fie nevoie să ne schimbăm modul în care ne desfășurăm activitățile zilnice.”

Narațiuni alimentate de astfel de conținuturi și date scoase din context:

  • Vaccinurile împotriva COVID-19 sunt ineficiente, chiar periculoase, ele provocând, de fapt, creșterea numărului de infectări și de decese;
  • Vaccinarea este parte a problemei, și nu parte a soluției;
  • Autoritățile (inclusiv cele medicale) „mint”, ele fie amplifică, fie diminuează gravitatea pandemiei; pandemia este inventată, este o „plandemie”;
  • Mass media mainstream tradiționale sunt „vândute”, „cumpărate”, „corupte”, ascund adevărul alături de autorități; oamenii ar trebui să dea încredere surselor alternative de informare, care sunt „cenzurate”.

Tips & tricks pentru a nagiva în siguranță mediul informațional

Este important să recunoaștem și să evităm, pe cât posibil, conținuturile înșelătoare care circulă preponderent în mediul online (publicații online și rețele sociale). În acest sens, sugerăm câţiva paşi relativ simpli:

  • să verificăm contextul unor date statistice prezentate și să manifestăm prudență dacă respectivul context nu este invocat/ precizat;
  • să fim atenți la titlurile, cadrajele, cuvintele sau narațiunile care mizează pe declanșarea unor emoții puternice (furie, indignare, nedreptate) sau pe confirmarea ne-critică a unor interpretări și preocupări anterioare;
  • să nu ne grăbim să îl punem în circulație/ redirecționăm un conținut doar din motivul că ne confirmă sau ne consolidează o părere preexistentă/ că ni se pare interesant.

Sursele noastre:

ourworldindata.org – Statistics and Research Coronavirus (COVID-19) Cases

bbc.com – Covid: WHO says it is very worried about Europe surge

npr.org – What’s causing the COVID-19 surges in Europe and Asia

facebook.com – Postare Comisia Europeană 

buisnessinsider.com – Getting to herd immunity will require 90% of people to be vaccinated against COVID-19, experts say

idsociety.org – IDSA Media Briefing: Vaccines, the Delta Variant, and Chasing Herd Immunity

1 thoughts on “Fact checking-ul săptămânii: Date statistice prezentate fără un context adecvat

  1. Mititelu says:

    Ce poate face un sistem medical dintr-o tara asa-zis tzivilizata (oktzidentala) in comparatie cu sistemul medical din Romania ? Eu cred ca foarte multe. De ce nu avem medicamente pentru a trata boala covid ? De ce se marsheaza continuu doar pe vaktzinare ? Nu cumva tocmai asta se urmareste ? Sa se induca spaima ca de boala asta nu scapam decit prin intzepare ?

    Intrebarea “de ce nu avem medicamente” a fost pusa de Sorin Ovidiu Balan la o emisiune realizata de Andreea Sava lui adrian marinescu dar din pacate nu a primit raspuns la ea.

    Acesta e un test pentru moderatorii paginii anti feic. Daca nu va fi publicat acest comentariu inseamna ca se practica o cenzura de mai mare rusinea, pe linga care cenzura lui Ceausescu era mic copil.

Leave a Reply

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.