În ultimele săptămâni, în spațiul public românesc au circulat intens numeroase declarații din partea unor persoane, unele cu zeci de mii de urmăritori pe rețelele sociale, precum și o serie de articole pe unele website-uri, despre situația actuală din India care ar fi reușit „o performanță incredibilă”, devenind „țara miracol” și un adevărat „exemplu” în lupta cu pandemia de COVID-19. Afirmațiile – din spațiul online, promovate inclusiv în mass media mainstream (în special TV) – fac referire la mai multe aspecte ale pretinsei performanțe, printre care faptul că „India nu a făcut nicio vaccinare şi nu mai are nicio pandemie”, „coronavirusul a devenit o infecție sporadică”, respectiv „dovada că introducerea regimului de carantină națională/locală nu are efecte”. Datele – nereale și nesusținute de dovezi – despre situația din India au fost încadrate unor narațiuni înșelătoare/ deformate, care să pună sub semnul întrebării campania de vaccinare, măsurile de protecție (evitarea aglomerațiilor, interzicerea adunărilor publice, purtarea măștii) și protocoalele medicale existente (miracolul indian a fost pus și pe seama utilizării Invermectinei).
Sursa: Facebook
Potrivit datelor oficiale, India a înregistrat o creștere dramatică a numărului de cazuri de infectări COVID-19 încă din luna martie 2021. Pe 22 aprilie, India a raportat peste 300 de mii de cazuri de infectări într-o singură zi, cel mai mare bilanț zilnic înregistrat în vreo țară din întreaga lume, în timp ce numărul deceselor asociate cu Covid-19 a depășit 180 de mii de cazuri.
Mai mulți experți consideră că explozia de cazuri cu care se confruntă India în prezent ar putea fi determinată de relaxarea unor măsuri de limitare a răspândirii a infecției noul coronavirus. Autoritățile au permis organizarea mai multor evenimente, printre care concursuri sportive care au adunat zeci de mii de spectatori și festivaluri la care au participat câteva milioane de persoane care nu au ținut cont de măsurile sanitare și regulile de distanțare
Contrar afirmației că „India nu a făcut nicio vaccinare şi nu mai are nicio pandemie”, guvernul indian desfășoară una dintre cele mai ample campanii de vaccinare din lume. Din 16 ianuarie 2021, de la începutul campaniei de vaccinare, au fost vaccinate peste 130 de milioane de persoane. De asemenea, în doar 85 de zile, în India au fost administrate 100 de milioane de doze de vaccin anti-COVID-19, devenind „țara cu cea mai rapidă campanie de imunizare din lume”.
De altfel, mai multe articole în care a fost remarcată „performanța incredibilă” a Indiei au inclus și declarația Ministrului indian al Sănătății care ar fi afirmat că „Faza pandemiei s-a încheiat în Delhi și se pare că ne îndreptăm spre faza endemică […] Covid-19 nu se va termina complet, dar va trebui să învățăm să trăim cu el”. Declarația are mențiunea că a fost preluată din cadrul The Indian Express și conține o trimitere către un articol din cadrul acestei publicații. Totuși, articolul menționat nu conține declarația ministrului sănătății din India sau declarația unui alt oficial indian, dar, de fapt, enumeră beneficiile carantinei naționale impuse în India în prima fază a pandemiei și importanța respectării normelor sanitare și de distanțare, pentru a reduce numărul de infectări și rata mortalității.
De la începutul pandemiei de COVID-19, în spațiul online au putut fi regăsite numeroase declarații eronate sau înșelătoare din partea unor persoane publice, cu un mare număr de urmăritori. Aceste declarații nu sunt întotdeauna susținute de dovezi și date, de aceea, au un potențial mare de a induce în eroare. Astfel, pentru o navigare mai sigură pe internet, am putea ține cont de unele recomandări:
- să ne asigurăm că declarațiile publice ale unor persoane cu privire la pandemia de COVID-19 sunt susținute de dovezi și pot fi regăsite în cadrul mai multor surse de încredere;
- să consultăm datele statistice oficiale cu privire la evoluția numărului de cazuri noi de COVID-19 sau numărul de doze de vaccin administrate într-o anumită regiune/stat;
- să verificăm contextul informațiilor din cadrul unei declarații, iar dacă respectivul context nu este precizat sau nu poate fi refăcut, să manifestăm prudență cu privire la acuratețea respectivei declarații;
- să acordăm atenție detaliilor, inclusiv să verificăm sursele citate într-un articol, înainte de a ne încredința de veridicitate unor informații/declarații.
Citește mai mult:
ourworldindata.org – India: Coronavirus Pandemic Country Profile
ourworldindata.org – Daily COVID-19 vaccine doses administered
nytimes.com – India’s Health System Cracks Under the Strain as Coronavirus Cases Surge
bbc.com – India’s Kumbh festival attracts big crowds amid devastating second Covid wave
bbc.com – Covid-19 vaccination: How is India’s inoculation drive going