Newsletterul ANTI-FAKE (30 noiembrie – 7 decembrie 2020)

 Relația SUA-UE și cursa inovării tehnologice

Finalul președinției Trump aduce cu sine multiple schimbări în planul relațiilor internaționale. Una dintre cele mai importante se referă la resuscitarea parteneriatului strategic UE-SUA, care, potrivit Ursulei von der Leyen – Președintele Comisiei Europene, va conduce la configurarea „unei noi agende transatlantice, adaptată la lumea actuală”.  Parteneriatul UE-SUA va fi proiectat și consolidat în jurul a patru axe:
  1. combaterea pandemiei COVID-19;
  2. protecția mediului și a resurselor naturale;
  3. dezvoltarea tehnologiei și a comerțului;
  4. promovarea păcii, securității și valorilor democratice.
Noua epocă a relațiilor UE-SUA are în centru inovarea tehnologică, privită ca o prioritate absolută la nivel mondial. Discuții recente referitoare la înființarea unui „Transatlantic Trade and Technology Council” constituie o dovadă că relațiile transatlantice sunt puternic orientate către identificarea și conservarea de noi avantaje competitive în sfera tehnologiilor emergente. SUA și 6 țări europene (Elveția, Suedia, Danemarca, Finlanda, Olanda și Germania) domină topul inovării globale 2020 în categoria „economii cu venituri mari”, însă China este campioana detașată a cursei pentru  inovare și supremație tehnologică în categoria „economii cu venituri medii”. De asemenea, în timp ce SUA dețin cel mai mare număr de clustere inovative (25), China găzduiește 17 astfel de clustere, cu 7 mai multe decât Germania (10). Rămâne de văzut dacă alianța strategică UE-SUA poate deveni o contra-pondere la avântul tehnologic chinez.

Afirmații înșelătoare despre vaccinarea împotriva COVID-19

Săptămâna trecută a circulat pe rețelele sociale un anunț care avertiza, în mod eronat, că vaccinul anti-COVID este „un medicament experimental”, iar campania de vaccinare, „o acțiune militară specifică”. Ministerul Apărării Naționale a publicat o dezmințire în care sunt demontate aceste afirmații.Care este informația înșelătoare?
Aceste afirmații se bazează pe interpretarea eronată a faptului că MAPN şi MAI au un rol suport, prin asigurarea resurselor logistice necesare pentru stocarea și distribuția vaccinului. În schimb, potrivit anunțurilor oficiale, vaccinarea se va realiza exclusiv de către personalul medical și nu va fi obligatorie.Siguranță – da, experimente – nu!
Niciun vaccin nu poate fi administrat în UE înainte de a fi aprobat de Agenția Europeană a Medicamentului, iar autorizarea se face numai dacă sunt parcurse cu succes toate testele clinice. Se monitorizează respectarea tuturor condițiilor prevăzute de normele și legile existente, și în mod special cele privind siguranța.

Citește mai mult:
ema.europa.eu – European Medicines Agency: COVID-19 vaccines: development, evaluation, approval and monitoring

Pericolul algoritmilor în propagarea dezinformării

Sistemele complexe de algoritmi din spatele platformelor digitale selectează și analizează datele cu privire la comportamentul utilizatorilor pentru a decide ce conținut va fi afișat cu prioritate. În cazul Facebook, sistemul de ranking ține cont de mai mulți factori în stabilirea fluxului informațional pentru fiecare utilizator. Astfel, paginile care postează zilnic și au o rată mare de interacțiuni (număr de like-uri, reacții, distribuiri etc.) au șanse mai mari să apară în News Feed-ul utilizatorilor, iar postările care includ și conținut video pot aduna de 12 ori mai multe distribuiri decât imaginile sau textul.Acești parametri determină răspândirea rapidă a unor cantități imense de informații care deși ajung virale, rămân neverificate. În baza căutărilor și intereselor, Facebook generează și recomandă un conținut relevant pentru fiecare utilizator, chiar dacă acesta va cuprinde dezinformare, teorii ale conspirației sau informații din surse îndoielnice.

Citește mai mult:
bbc.com – Social media: How might it be regulated?

Team Halo, o campanie anti-anti-vaccin

Mai mulți oameni de știință au inițiat o campanie de informare pe platformele sociale pentru a spori încrederea publicului în procesul de dezvoltare și administrare a diverselor vaccinuri anti-COVID19. Campania, numită Team Halo, presupune postări informative – dar adecvate audiențelor – pe TikTok, Twitter și Instagram. Inițiatorii doresc să refacă astfel încrederea în știință și autorități, pierdută în ultimul timp și din cauza dezinformării. Alte trei inițiative similare s-au declarat susținătoare ale acestei campanii: Verified Initiative a Națiunilor Unite, Vaccine Confidence Project și Gavi, the Vaccine Alliance.

Citește mai mult:
weforum.org – There’s no vaccine for the infodemic – so how can we combat the virus of misinformation?

Alegeri parlamentare: prezența scăzută la vot și ascensiunea unui partid nou

După numărarea a 99% din voturi la nivel național, Partidul Social Democrat conduce cu 30%, urmat de Partidul Național Liberal cu 25%, USR PLUS cu 15% și UDMR cu 6%. Cu o prezență la vot de 32%, circa 5,7 milioane de români au participat la vot. Formațiunea mai puțin cunoscută, Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), a reușit să realizeze un scor de aproape 9%. Peste 260 de mii de români au votat în diaspora, unde USR s-a clasat pe primul loc, urmat  la mică distanță de AUR și PNL.Citește mai mult:
G4media.ro – Alegeri parlamentare 2020: Absenteism masiv în pofida politicienilor care au încercat în zadar să-și mobilizeze electoratul
digi24.ro – Ce este, de unde vine și ce vrea AUR?

România a aprobat Strategia de vaccinare împotriva COVID-19

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 a prezentat vineri, 4 decembrie, Strategia de vaccinare împotriva COVID-19. Documentul a fost aprobat în timpul ședinței CSAT din 3 decembrie și publicat în Monitorul Oficial la aceeași dată. Strategia va fi implementată de Ministerul Sănătății împreună cu Ministerul de Interne, Ministerul Apărării Naționale și STS, iar vaccinarea va fi voluntară, gratuită și va urma etapele menționate în strategie, ținându-se cont de grupurile prioritare.

Citește mai mult:
mediafax.ro – Strategia Naţională de Vaccinare, prezentată vineri. Principii generale legate de vaccinarea anti COVID-19 în România

Raportul „NATO 2030” – perspective și recomandări privind viitorul Alianței

NATO a publicat noul raport „NATO 2030: United for a new era” realizat de un grup independent de 10 experți care au definit provocările, amenințările și perspectivele majore pentru viitorul Alianței. Printre amenințările și provocările enumerate în raport se regăsesc terorismul, pandemiile, dezastrele naturale. Pentru combaterea acestor pericole, se impune consolidarea securității euro-atlantice și a securității energetice.Documentul propune câteva recomandări esențiale pentru consolidarea NATO la nivel global, printre care actualizarea Conceptului Strategic 2010, continuarea abordării duale de descurajare și dialog cu Rusia și implementarea unei strategii cu privire la problemele de securitate prezentate de China. Raportul face referire și la regiunea Mării Negre, relevând că NATO ar trebui să mențină capacitatea militară adecvată pentru a putea face față agresiunii, în special în flancul estic al Alianței.

Citește mai mult:
reuters.com – NATO must focus more on challenge of rising China, report to say
nytimes.com – NATO Needs to Adapt Quickly to Stay Relevant for 2030, Report Urges

Recomandări actualizate ale OMS

Cu ocazia apropierii sărbătorilor de iarnă, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și-a actualizat recomandările de protecție personală împotriva SARS-COV-2. În cazul comunităților cu rată mare de infectare se prescrie purtarea măștii în spații închise, neaerisite sau aglomerate, ori evitarea acestor situații, pe cât posibil. La începutul pandemiei, OMS manifesta scepticism față de rolul măștii în oprirea răspândirii virusului, dar studii ulterioare au împins organizația să admită transmiterea prin aerosoli. Alte recomandări OMS includ folosirea șervețelului în caz de strănut sau tuse, dezinfectarea mâinilor și izolarea în caz de simptome.Citește mai mult:
digi24.ro – Recomandările Comisiei Europene pentru Crăciun și Revelion: Reuniuni restrânse cu mască de protecție în casă și fără colindat

„Bullshit”, tehnica-surpriză în „manualele” de fake news

Platforma de analiză a dezinformării euvsdisinfo.eu atrage atenția asupra unei tehnici de dezinformare care invadează spațiul comunicațional. Este vorba despre bullshit, un termen greu de echivalat în limba română, care se referă la practica de a afirma absolut orice și oricum pentru a convinge publicul, adevărul fiind complet nesocotit. O traducere imperfectă ar putea fi cea de „gargară”. Bullshit-ul se diferențiază de minciuna obișnuită prin faptul că nu este construit cu grijă, astfel incât să pară cât mai plauzibil. Din contră, bullshit-ul este voit exagerat pentru a declanșa reacții viscerale, în loc de reacții raționale. Părintele conceptului, filosoful Harry Frankfurt, apreciază că excesul de comunicare în mediul online sporește ocaziile de fi expuși la bullshit.Citește mai mult:
goodreads.com – On Bullshit, by Harry G. Frankfurt

#Responsabilitate
#Accountable

Pentru a putea lua măsuri eficiente împotriva conținutului ilegal, giganții tehnologici precum Facebook, Instagram sau Google ar trebui să-și asume mai multă responsabilitate. – declarația Ministrului Afacerilor Europene din Austria, Karoline Edtstadler.

BioNTech și Moderna – în curs de autorizare în Uniunea Europeană

Pentru ca vaccinurile împotriva COVID-19 să fie aprobate, trebuie să respecte standardele de calitate farmaceutică, siguranță și eficacitate, aplicabile tuturor medicamentelor din UE. Odată ce companiile care au lucrat la crearea unui vaccin demonstrează că beneficiile acestuia depășesc riscurile potențiale, Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) aprobă cererea de primire a autorizației de introducere pe piață (CMA). Companiile BioNTech/Pfizer și Moderna au depus luni, 30 noiembrie, două astfel de cereri la EMA,  pentru care așteaptă aprobare.Citește mai mult:
politico.eu – EU regulator receives coronavirus vaccine applications from BioNTech/Pfizer, Moderna
investors.biontech.de – Pfizer and BioNTech Submitted Application for Conditional Marketing Authorization for COVID-19 Vaccine to the EMA

Leave a Reply

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.