Psihologia dezinformării: Efectul celei de-a treia persoane: “Ceilalți se pot infecta, eu nu!”

În mod subiectiv, oamenii consideră că diverse fenomene negative îi afectează mai mult pe ceilalți, decât pe ei înșiși. Această percepție, cunoscută drept “efectul celei de-a treia persoane” (eng. third person effect) poate explica anumite comportamente în contextul pandemiei COVID-19.
cercetare a asociației Eurocomunicare, din martie 2020, arată că românii sunt încrezători că, spre deosebire de alții, ei înșiși nu se vor infecta, ceea ce poate explica relaxarea în aplicarea anumitor măsuri de prevenție recomandate de autorități. După cum puteți urmări în graficul de mai jos, majoritatea oamenilor apreciază că ei înșiși și persoanele apropiate au un risc mic de infecție, în timp ce alți oameni prezintă un risc mult mai mare.

„Efectul celei de-a treia persoane” (eng. third person effect) scade și precauția în fața dezinformării, oamenii simțindu-se relativ imuni în fața efectelor știrilor false și dezvoltând un sentiment exagerat de competență în detectarea lor. Astfel, un studiu al Novel Research pentru MediaStandard arată că 88% dintre români se simt încrezători  în abilitățile lor de a recunoaște știrile false. În substratul acestui răspuns, se află ideea că știrile false sunt un pericol, numai că ele nu ne influențează “pe noi”, ci doar “pe ceilalți”.

Citește mai mult:
O prezentare animată a efectului celei de-a treia persoane: https://www.youtube.com/watch?v=38_v4VXm64E

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.