Săptămâna 6-12 Iulie


Anti fake news
Internetul nu a făcut decât să acutizeze criza pe care o trăim cu toții: criza de a nu putea cuprinde avalanșa de informații din jurul nostru. Cum am putea face față acestei crize? Un posibil răspuns este chiar inițiativa noastră, “Anti-fake. Săptămâna în 5 minute”. 
În fiecare zi de marti, veti primi o sinteză a știrilor unei săptămâni pe care o puteți parcurge în cinci minute. Fiecare informație va fi însoțită de mai multe linkuri, care să îi permită cititorului să poată consulta și alte puncte de vedere și să-și poată construi propria judecată. 
Ne preocupă să semnalăm informațiile care propun interpretări deformate, înșelătoare – dar meșteșugite – ale diverselor situații. Intenționăm, astfel, nu doar să proiectăm o lumină realistă și echilibrată asupra evenimentelor prezentate, ci și să sprijinim cititorul în a-și forma un blindaj de apărare în fața diverselor fake news-uri.

Fake news: un fenomen în creștere
Statista, un agregator global de știri, date și informații, a compilat câteva infografice care surprind amploarea fenomenului fake news în zilele noastre. Aflăm, astfel, că 58% dintre conturile false de pe Facebook prezintă la poza de profil poza unui militar în uniformă, mizând, cel mai probabil, pe prestigiul profesiei. Sau că numărul postărilor pe care Facebook le-a șters pe motiv că incitau la ură a crescut de la 2, 5 milioane în primul trimestru din 2018 la 9,6 milioane în primul trimestru al anului 2020.  
Read more:
Adevărul despre fake news: https://content-design.statista.com/statistics-fake-news/ 
“Nici un subiect nu a rămas neatins de dezinformare în timpul pandemiei”: https://news.un.org/en/story/2020/04/1061592

Google și Amazon plătesc milioane de dolari unor site-uri care promovează știri false
Un studiu recent arată că unele companii mari precum Google, Microsoft sau L’Oreal vor plăti anul acesta până la 25 de milioane de dolari pentru publicitatea plasată pe site-urile de știri false. Cele mai multe dintre aceste site-uri promovează teorii ale conspirației despre COVID-19 sau informații înșelătoare despre tratamente sau cauze ale virusului, care pot pune viața în pericol. 
Despre giganții tehnologici care susțin financiar fenomenul dezinformării:
https://www.digitalinformationworld.com/2020/07/websites-spreading-coronavirus-conspiracy-theories-are-generating-millions-from-amazon-and-google-ads.html
Cele mai noi teorii ale conspirației despre COVID-19:
https://www.forbes.com/sites/brucelee/2020/07/11/face-masks-with-5g-antennas-the-latest-covid-19-coronavirus-conspiracy-theory/#722e7f9416f1

Tik Tok – noul teren de confruntare geopolitică
TikTok – platforma preferată a adolescenților din întreaga lume – se află în prima linie a confruntării tehnologice și geopolitice actuale. După ce a fost recent interzisă în India, aplicația de video-sharing a intrat în vizorul administrației de la Casa Albă. Marți, 7 iulie, Președintele Trump a declarat într-un interviu că ia în calcul interzicerea TikTok ca fiind “una dintre multiplele opțiuni de pedepsire a Chinei pentru pandemie”.  
Read more:
Secretarul de Stat Mark Pompeo ia în calcul interzicerea TikTok pe motiv de “supraveghere din partea Chinei”: https://www.businessinsider.com/pompeo-says-us-certainly-considering-banning-tiktok-fox-news-2020-7?r=US&IR=T
Lupta pentru piețele tehnologice: https://bit.ly/2Cz1CgY

Violența cibernetică va fi sancționată prin lege
Pe 9 iulie 2020, au intrat în vigoare noile prevederi legislative, care includ în categoria violenței domestice și faptele de violență cibernetică, precum hărțuirea, urmărirea sau amenințările online. Legea va acoperi doar faptele care au loc într-un mediu familial sau domestic și va prevedea aceleași pedepse care se aplică în prezent pentru faptele de violență domestică.
Cum a fost definită în lege violența cibernetică?
https://www.zf.ro/opinii/monica-statescu-si-simona-ungureanu-filip-company-ce-prevede-noua-19404314
Despre necesitatea de a sancționa orice violență din mediul online:
https://www.euronews.com/2020/07/09/romania-criminalises-cyber-harassment-as-a-form-of-domestic-violence

Tot mai multe state europene impun restricții de călătorie românilor

O serie de țări, între care Ungaria, Grecia, Marea Britanie sau Olanda, au impus românilor restricții sau condiții pentru intrarea pe teritoriul lor. Printre aceste condiții se numără prezentarea unui certificat de test negativ pentru SARS-CoV-2, autoizolarea sau carantina pentru 14 zile. Deciziile au venit în urma numărului mare de infectări înregistrat de România în ultimele săptămâni, iar unele țări, precum Lituania sau Malta, au hotărât să impună românilor interdicții totale de a intra pe teritoriul lor. 
Informații oficiale despre țările din UE care impun sau ridică restricții de călătorie:
https://reopen.europa.eu/ro/map/ROU
Măsurile care au fost luate de unele țări, după creșterea numărului de cazuri de infecții Covid-19: 
https://www.euronews.com/2020/07/12/covid-19-surge-in-new-coronavirus-cases-in-eastern-europe-prompts-new-restrictions

Administrația Trump a anunțat oficial retragerea SUA din Organizația Mondială a Sănătății

Organizația Naţiunilor Unite confirmă că a primit scrisoarea ce prevede decizia SUA de a se retrage din OMS. Hotărârea va intra în vigoare la 6 iulie 2021. SUA, membru fondator și cel mai mare contribuabil financiar al organizației, au motivat decizia prin ineficiența OMS în gestionarea crizei COVID-19. Experții în sănătate publică consideră că retragerea va pune în pericol viața nu doar a milioane de oameni din afara SUA, dar și a americanilor care vor avea nevoie de ajutor, în special, în perioada pandemiei. 
Care ar fi motivele și consecințele retragerii SUA din cadrul OMS:
https://www.bbc.com/news/world-us-canada-53332354
Despre rolul Organizației Mondiale a Sănătății și pierderile pe care le-ar putea suporta SUA:
https://www.nationalgeographic.com/science/2020/07/what-we-will-lose-if-united-states-cuts-ties-with-world-health-organization/

Bulgaria și Croația, mai aproape de aderarea la Zona Euro
Bulgaria și Croația au fost acceptate în Mecanismul European al Ratelor de Schimb (ERM-II), considerat anticamera Zonei Euro. În următorii doi ani, țările vor fi obligate să îndeplinească un set de criterii stricte în sfera politicilor economice, a stabilității prețurilor și a cursului de schimb. Astfel, cel mai devreme în 2023, Bulgaria și Croația ar putea adera la Zona Euro.
Despre Mecanismul European al Ratelor de Schimb (ERM-II):
https://ec.europa.eu/info/business-economy-euro/euro-area/introducing-euro/adoption-fixed-euro-conversion-rate/erm-ii-eus-exchange-rate-mechanism_en
De ce România nu a fost primită în Mecanismul Ratelor de Schimb?
https://www.economica.net/romania-surclasata-de-bulgaria-i-croa-ia-in-cursa-pentru-aderarea-la-zona-euro_187217.html

Cum recunoaștem un raționament părtinitor
Continuăm rubrica despre erorile cognitive care ne fac vulnerabili în fața dezinformării. Săptămâna aceasta, atragem atenția asupra raționamentului părtinitor (eng. motivated reasoning). Acesta se referă la situația în care ne utilizăm capacitățile cognitive pentru a elabora raționamente care să conducă la concluziile pe care ni le dorim, în loc să ne străduim să aflăm adevărul (chiar dacă este unul incomfortabil). Raționamentul părtinitor este unul dintre fenomenele care stau la baza convingerilor eronate, bazate pe argumente selectate subiectiv, și un factor important în procesul de dezinformare.
Citește mai mult:
Julia Galef: ”De ce crezi că ai dreptate, chiar și când greșești” (TEDxPSU): https://www.ted.com/talks/julia_galef_why_you_think_you_re_right_even_if_you_re_wrong/transcript?language=ro

„Germania este pregătită să demonstreze un nivel extraordinar de #solidaritate; să construiască o Europă verde, inovatoare, sustenabilă, digitală și competitivă; Europa poate realiza aceste lucruri mărețe dacă lucrăm împreună și suntem solidari […] După cum putem observa în mod direct, nu putem lupta contra pandemiei cu minciuni și cu dezinformări,  nici cu ură sau incitare la ură” (din discursul cancelarului german Angela Merkel în Parlamentul European, cu ocazia prezentării priorităților Președinției Germane a Consiliului Uniunii Europene, 8 iulie 2020)

Reuniunea Extraordinară a Consiliului European la Bruxelles
În perioada 17-18 iulie, liderii celor 27 de state UE se vor reuni în cadrul unui summit extraordinar al Consiliului European, pentru a negocia o serie de întrebări majore precum bugetul multianual 2021-2027, planul de relansare economică și fondul de recuperare post criza COVID-19. Reuniunea este considerată decisivă, întrucât va încerca să realizeze la un acord politic între țările UE împărțite de viziuni divergente privind bugetul multianual, sumele alocate, durata sau condițiile planului de redresare economică.
Mai multe detalii despre reuniunea Consiliului European:
https://www.caleaeuropeana.ro/liderii-europeni-convocati-la-un-summit-extraordinar-la-bruxelles-pentru-a-decide-finantarea-ue-post-criza-angela-merkel-klaus-iohannis-si-ceilalti-lideri-se-reunesc-in-persoana-l/

 

Anti Fake. Săptămâna în 5 minute este un proiect al Asociației Eurocomunicare, finanțat de German Marshall Fund.

Facebook
YouTube
Instagram