Best of ANTI-FAKE Fact Checking (IUNIE 2022):Afirmații eronate și lipsite de dovezi despre „biolaboratoarele americane” din Ucraina

Mai multe articole și postări pe rețelele sociale au susținut că „oficialii guvernamentali americani au recunoscut în cele din urmă că țara a contribuit la construirea și întreținerea biolaboratoarelor în Ucraina”. Potrivit acestor conținuturi, „Departamentul de Apărare al SUA a recunoscut în sfârșit public că există 46 de laboratoare biologice în Ucraina finanțate de armata SUA”. De fapt, autoritățile din SUA nu au făcut o asemenea declarație și nu au „recunoscut existența unor biolaboaratoare ilegale” în Ucraina. Aceste articole și postări prezintă în mod distorsionat un document publicat recent de Pentagon, care confirmă acordul dintre Statele Unite și Ucraina cu privire la prevenirea proliferării agenților patogeni periculoși și minimizarea potențialelor amenințări biologice.

Informații de context

De la declanșarea războiului din Ucraina, mai multe postări pe rețelele sociale și articole preponderent din presa online au susținut că invadarea Ucrainei de către Rusia reprezintă, de fapt, „un atac asupra biolaboratoarelor secrete ale SUA din Ucraina”. Cel mai recent, în spațiul online, numeroase postări și articole susțin că „Departamentul de Apărare al SUA a recunoscut în sfârșit public că există 46 de laboratoare biologice în Ucraina finanțate de armata SUA”, iar „americanii cer explicații după ce Pentagonul a recunoscut că 46 de biolaboratoare ale Pentagonului”.

Care sunt faptele?

Pe 9 iunie 2022, Departamentului Apărării al Statelor Unite ale Americii a lansat o nouă fișă informativă despre eforturile guvernului de a reduce amenințarea cu armele de distrugere în masă în Ucraina, Rusia și alte foste țări sovietice. Documentul arată aceleași informații prezentate încă în luna martie 2022 cu privire la activitățile și realizările în cadrul acestor programe în ultimii ani. Fișa informativă nu conține dovezi cu privire la existența unor biolaboratoare americane în Ucraina. Din 2005, SUA a încheiat un parteneriat cu Ucraina prin Programul de Reducere a Amenințărilor Biologice (Biological Threat Reduction Program – BTRP). Programul a fost implementat prin colaborare cu guvernul Ucrainei pentru a sprijini capacitatea de detectare și diagnosticare biologică sigură și pentru a reduce amenințările create de agenții patogeni. Toate țările membre ale Regulamentului Internațional de Sănătate (2005) al Organizației Mondiale a Sănătății trebuie să aibă astfel de capacități de a detecta  amenințările asociate unor boli și de a răspunde acestor amenințări. Aceasta este o capacitate de bază pentru a asigura securitatea sistemului național de sănătate.

Evaluarea noastră: afirmații lipsite de dovezi

Afirmațiile care susțin că „Departamentul de Apărare al SUA a recunoscut în sfârșit public că există 46 de laboratoare biologice în Ucraina finanțate de armata SUA” sunt eronate și lipsite de dovezi. Aceste afirmații repun în circulație conținuturi cu caracter eronat și nefundamentat, diseminate și amplificate încă de la începutul invaziei asupra Ucrainei. Documentul Pentagonului, invocat drept dovadă în favoarea acestor acuzații, afirmă clar și fără echivoc faptul că Ucraina „nu are programe de arme nucleare, chimice sau biologice”.

Un comentariu la “Best of ANTI-FAKE Fact Checking (IUNIE 2022):Afirmații eronate și lipsite de dovezi despre „biolaboratoarele americane” din Ucraina

  1. BrandonmoN spune:

    Продам грузовые шины Китайского прва для любой грузовой и спец техники Шины 20 слойные с камерой и ободной лентой Организуем отправку в регионы При изготовлении применялись передовые технологии, позволившие добиться улучшенной управляемости, торможения и получения более равномерного износа протектора

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.