Best of ANTI-FAKE Fact Checking (IULIE 2022):NASA nu a anunțat că schimbările climatice ar fi cauzate de „modificările orbitei Pământului”

Rezumat

Mai multe articole și postări susțin că NASA ar fi anunțat că „schimbările climatice sunt cauzate de modificările orbitei solare a Pământului și nu sunt cauzate de om.” De fapt, NASA nu a făcut acest anunț, iar articolele și postările din spațiul online prezintă teoria ciclurilor Milankovitch ca fiind cauza schimbărilor climatice ale căror efecte dramatice au început să se facă simțite în ultimii ani. În anul 2000, NASA a publicat un articol despre teoria ciclurilor Milankovitch, prezentând modul în care variațiile mișcărilor orbitale ale Pământului se schimbă de-a lungul a zeci de mii de ani și influențează clima Pământului, însă fără a afirma că chimbările climatice actuale ar fi cauzate de aceste fenomene.

Informații de context

În spațiul online au circulat unele articole și postări potrivit cărora NASA ar fi anunțat că „schimbările climatice sunt cauzate de modificările orbitei solare a Pământului și înclinării axiale  și nu sunt cauzate de om”. Potrivit acestor articole, „în anul 2000, NASA a publicat pe site-ul său Observatorul Pământului informații despre Teoria Climei Milankovitch, dezvăluind că planeta se schimbă, de fapt, din cauza unor factori străini care nu au absolut nicio legătură cu activitatea umană.”

Care sunt faptele?

Postările și articolele distribuite în spațiul online nu indică sursa directă pentru presupusul anunț al NASA, iar Antifake nu a identificat un astfel de anunț făcut de agenția spațială. Un purtător de cuvânt al NASA a declarat pentru Reuters că oamenii de știință „creditează interpretarea potrivit căreia încălzirea recentă a Pământului este cauzată de activitățile umane, în special, de emisiile de dioxid de carbon și alte gaze cu efect de seră în atmosfera Pământului, în urma arderii combustibililor fosili sau altor activități antropice”. Purtătorul de cuvânt a declarat că ultimii opt ani au fost cei mai călduroși de când au început înregistrările moderne de temperatură, în 1880. Conform recordului de temperatură al NASA, Pământul a înregistrat o temperatură medie globală cu aproximativ 1,1 grade Celsius mai mare decât media înregistrată la sfârșitul secolului al XIX-lea, odată cu începutul revoluției industriale.

Evaluarea noastră: declarații atribuite în mod eronat

NASA nu a anunțat că schimbările climatice sunt cauzate de „modificările orbitei Pământului”. Aceste declarații au fost atribuite în mod înșelător, având la bază un articol publicat de NASA despre teoria ciclurilor Milankovitch, în care agenția a relatat despre schimbările în poziția Pământului de-a lungul a zeci de mii de ani și schimbările de temperatură cauzate de acestea.

2 comentarii la “Best of ANTI-FAKE Fact Checking (IULIE 2022):NASA nu a anunțat că schimbările climatice ar fi cauzate de „modificările orbitei Pământului”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.