Atenție la clipurile de parodie prezentate drept evenimente reale!

Un videoclip în limba rusă în care ar fi prezentată „vaccinarea forțată” a unor persoane de către trupe de militari circulă de mai multe zile pe rețelele sociale din România. În doar câteva zile, videoclipul a fost distribuit de peste 800 de ori și a adunat aproape 17 mii de vizualizări. Postarea lasă să se înțeleagă că evenimentele din videoclip ar fi reale și că, în curând, în România, vaccinarea va fi realizată fără acordul cetățenilor, cu armata și cu poliția. Unele comentarii atrag atenția asupra faptului că este vorba despre o parodie, dar acestea nu au împiedicat viralizarea conținutului problematic, dimpotrivă, au contribuit la amplificarea lui, prin transmiterea semnalului de interes pentru algoritmii rețelelor sociale.

 

„Vaccinare cu FORȚA făcută de trupele de MASCAȚI !!!

Iată ce se va întîmpla cu TOATĂ POPULAȚIA și la noi, dacă Legea Vaccinării Obligatorii va fi votată în Parlamentul României !!!

România TREZEȘTE-TE din SOMN !!!”

Sursa: Facebook

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

În cadrul clipului, mai mulți polițiști mascați și un oficial rus pătrund în locuințele unor oameni pe care îi vaccinează împotriva COVID-19. Același clip a fost a fost distribuit în mai multe grupuri și pagini de Facebook sau Reddit, precum și pe unele site-uri în limba engleză, cu titlul sau  descrierea „Noua Ordine Mondială”, respectiv „Vaccinarea forțată din Rusia”.

Nici videoclipul, nici postarea nu oferă detalii despre contextul filmării, locul desfășurării evenimentelor sau sursa de unde au fost preluate informațiile. Deși a fost distribuit, prezentat și interpretat de mulți utilizatori drept un eveniment real, videoclipul reprezintă o parodie. Clipul original de trei minute a fost postat pe un canal online de comedie din Rusia, pe 22 februarie 2021.  Filmarea constituie un episod dintr-o serie de evenimente fictive ale unui personaj, deputatul „Vitaly Nalivkin”, interpretat de Andrey Neretin.

Sursa: YouTube

Satira sau parodia pot lua forma unor știri autentice, a unor relatări despre evenimente reale. Multe website-uri de satiră imită surse legitime de informare, de aceea, conținutul acestora poate fi confundat cu ușurință cu știrile autentice din mass-media. Spre exemplu, mii de utilizatori din SUA au distribuit o știre bazată pe o afirmații falsă preluată de pe un website de satiră, în care vicepreședintele SUA, Kamala Harris, ar fi declarat că se opune acordării de beneficii veteranilor de război, pe care i-ar fi sfătuit „să își găsească un loc de muncă”. În mod similar, o afirmație preluată de pe un site de satiră, în care Papa Francisc ar fi declarat că „vaccinul anti-COVID-19 este obligatoriu pentru a ajunge în rai”, a devenit virală pe rețelele sociale. Afirmația atribuită în mod ironic Papei Francisc a indus în eroare mii de utilizatori, inclusiv în România, utilizatori „indignați” sau „scandalizați” în legătură cu o asemenea afirmație, în fapt cu ideea indusă de aceasta, ideea vaccinării obligatorii.

Dezinformarea poate fi prezentată, distribuită și amplificată în diverse moduri, inclusiv prin amestecarea unor informații adevărate cu unele fictive, cu scopul de a induce în eroare cititorii. Vă propunem câteva sugestii practice pentru a  identifica și limita răspândirea acestor forme de conținut înșelător în mediul online:

  • utilizăm un motor de căutare pentru a verifica sursa informațiilor și a afla mai multe detalii despre genul conținutului pe care îl publică;
  • verificăm dacă un anumit conținut nu provine de pe un site de satiră;
  • verificăm dacă putem regăsi conținutul prezentat și în cadrul surselor mass media prestigioase sau al surselor oficiale de informare;
  • dăm atenție faptului că un număr mare de urmăritori pe rețelele sociale nu reprezintă, în mod automat, un indicator al gradului de încredere sau acuratețe pentru informațiile publicate;
  • suntem atenți la titlurile și descrierile care fac apel la emoții puternice, la prejudecățile pe care le avem în legătură cu un subiect.

Citește mai mult:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.