Atenție la citatele atribuite în mod eronat sau trunchiat personalităților!

În spațiul online internațional și românesc circulă de ceva timp următorul citat atribuit în mod fals autorului britanic George Orwell: „un popor care alege politicieni corupţi, impostori, hoţi şi trădători nu este victimă, ci complice”. Citate sau scurte fragmente din operele lui George Orwell pot fi întâlnite frecvent pe rețele sociale, mai ales în contextul pandemiei de COVID-19. De multe ori, atât termenul de „orwellian”, cât și afirmațiile autorului sunt preluate în mod eronat sau trunchiat pentru a susține narațiunea cu privire la folosirea, chiar „inventarea” pandemiei în vederea instalării unei „dictaturi”; dictatură a cărei apariție ar fi fost profețită, chiar descrisă la nivel de amănunt, în celebrul roman 1984.

Atât în spațiul online internațional, cât și în cel românesc, citatul, însoțit de fotografia lui George Orwell, poate fi găsit pe unele website-uri dedicate citatelor sau cărților, pe grupuri sau pagini de Facebook și Twitter, unele cu aproape un milion de urmăritori.

Sursa: Facebook, Twitter

Potrivit Reuters, unele surse susțin că citatul este preluat din colecția de eseuri ”As I Please, 1943-1945: The Collected Essays, Journalism, and Letters of George Orwell”. Citatul nu a putut fi identificat în versiunea arhivată a acestei colecții, nici în celelalte trei volume ale colecției (1, 2, 3), și nici în arhiva extinsă dedicată operelor lui Orwell în cadrul Universității din Londra.

Reprezentanții Orwell Society și Orwell Foundation au declarat că nu există dovezi că citatul ar fi preluat dintr-o operă a autorului și că afirmațiile atribuite lui Orwell nu corespund viziunii acestuia. De altfel, experții din cadrul Orwell Society consideră că o posibilă afirmație regăsită în eseul lui George Orwell din 1942, „Rudyard Kipling”, ar fi cea mai apropiată de citatul discutat: „Cei care azi se declară conservatori, sunt fie liberali, fie fasciști sau complici ai fasciștilor”(“Those who now call themselves Conservatives are either Liberals, Fascists or the accomplices of Fascists”). Totuși, Orwell nu a făcut referire în eseul respectiv la poporul care ar fi complice atunci când ar alege politicieni corupți, impostori, hoți sau trădători.

Astfel de citate sau afirmații atribuite în mod fals sau trunchiat unor personalități publice pot fi regăsite frecvent în mediul online.  Alte personalități cărora li s-au atribuit, în mod fals, afirmații devenite virale în mediul online sunt Abraham Lincoln, William Shakespeare sau Albert Einstein.

În asemenea cazuri, putem verifica acuratețea citatelor folosind motoarele de căutare (ex. Google), care pot oferi detalii despre contextul în care au fost făcute, dacă au fost făcute, de către cine. De asemenea, putem verifica sursa citatului prin consultarea arhivelor online dedicate colecțiilor de opere ale autorilor și putem apela la investigațiile realizate de organizații specializate.

Înainte de a ne lăsa convinși de „adevărul” unui astfel de citat, recomandăm:

 1. să îi verificăm sursa și acuratețea;
 2. să analizăm emoția pe care dorește să o inducă (furie, indignare, înduioșare);
 3. să nu ne repezim să îl punem în circulație/ redistribuim doar din motivul că ne confirmă sau ne consolidează o părere preexistentă.

Citește mai mult:

reuters.com – Fact check: Fabricated George Orwell quote about people who elect corrupt politicians

snopes.com – Did Orwell Write That People Who Elect Corrupt Politicians Are ‘Accomplices’?

eu.usatoday.com – You may be using the term ‘Orwellian’ wrong. Here’s what George Orwell was actually writing about

archive.org – The collected essays, journalism, & letters, v. 3. As I please, 1943-1945, by George Orwell

snopes.com – Questionable Quotes

huffpost.com – 4 Fake Quotes by Famous Authors to Watch Out For

 

3 comentarii la “Atenție la citatele atribuite în mod eronat sau trunchiat personalităților!

 1. hitman.agency spune:

  Good day! Do you know if they make any plugins
  to help with Search Engine Optimization? I’m trying to get my website to rank for
  some targeted keywords but I’m not seeing very good gains.

  If you know of any please share. Appreciate it! I saw similar article here: Scrapebox AA List

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.