Amprenta Digitală: Vocabularul asociat securității cibernetice – din ce în ce mai bogat: Bot, botnet, IoT botnet

Bot este prescurtarea de la robot, o aplicație programată să simuleze activitatea umană sau să execute sarcini specifice ca parte a unui alt program de calculator. Boții sunt concepuți pentru a automatiza sarcinile cu caracter repetitiv, care pot fi executate astfel mult mai rapid, mai eficient și mai precis decât un om.

Botnet reprezintă o infrastructură alcătuită din mai multe echipamente informatice compromise, care primește comenzi de la un server de comandă și control cu scopul executării unor acțiuni nelegitime/ ostile.

Un botnet IoT este o rețea de dispozitive inteligente interconectate prin Internet, (Internet of Things – IoT) și infectate cu un program ostil (malware botnet IoT). Rețelele botnet bazate pe IoT se creează prin accesarea ilegală a dispozitivelor inteligente prezente în casele oamenilor, în sediile companiilor sau ale instituțiilor. Prin preluarea controlului asupra unei astfel de rețele, se pot lansa atacuri de tip DDoS (blocarea accesului la o rețea informatică prin inundarea acesteia cu trafic fictiv), cu scopul de a perturba operațiunile și serviciile unei entități. Pe lângă DdoS, atacurile pot fi declanșate în scopuri de spionaj cibernetic, pentru furtul de informații, pentru diseminarea mesajelor în campanii de dezinformare. În toate aceste cazuri, originea reală a respectivelor atacuri și campanii devine cel mai adesea imposibil de stabilit.

Surse:

https://www.bbc.com/russian/news-51951933

https://www.zdnet.com/article/hackers-breach-fsb-contractor-and-leak-details-about-iot-hacking-project/

https://www.fortinet.com/resources/cyberglossary/bot

https://www.trendmicro.com/vinfo/us/security/definition/iot-botnet

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.