Amprenta Digitală: Ofensiva cibernetică asupra Ucrainei, risc de escaladare la nivel global

Lansate ca preambul la agresiunile militare propriu-zise, valurile de atacuri cibernetice din ultimele săptămâni asupra unor instituții cheie din Ucraina ilustrează, cu fidelitate, conceptul de război hibrid. Specialiștii în securitate cibernetică din toată lumea sunt în alertă și analizează amprentele digitale ale atacurilor cibernetice asupra rețelelor informatice ale administrației centrale, ministerelor, agențiilor guvernamentale, dar și ale unor bănci din Ucraina.

Ofensiva cibernetică a inclus, până în acest moment: atacuri de phishing asupra autorităților publice și a infrastructurii critice; infectarea a sute de sisteme informatice cu un program ostil de tip wiper, denumit HermeticWiper, capabil să șteargă datele, asemănător celui folosit în atacurile ransomware; atacuri DDoS, care suprasolicită până la epuizare serverele dedicate site-urilor publice guvernamentale. Scopul acestor confruntări cibernetice este afirmat public de atacurile de vandalizare a unor site-uri (website defacement), derulate pentru a face o demonstrație de forță, pentru a inspira teamă și confuzie.

Riscul escaladării amenințărilor cibernetice la nivel global se află în atenția agențiilor de intelligence, care au emis avertismente în acest sens, iar echipele de tip CERT și-au unit forțele pentru a oferi ajutor în ceea ce privește contracararea acestor atacuri. Rapiditatea și eficiența repunerii în funcțiune a sistemelor informatice atacate sunt indicatori-cheie privind reziliența infrastructurilor și sistemelor interconectate la nivel transnațional.

Surse:

https://hbr.org/2022/02/the-cybersecurity-risks-of-an-escalating-russia-ukraine-conflict

https://www.bbc.com/news/technology-60500618

https://www.computerweekly.com/news/252513801/New-wave-of-cyber-attacks-on-Ukraine-preceded-Russian-invasion

https://www.bleepingcomputer.com/news/security/new-data-wiping-malware-used-in-destructive-attacks-on-ukraine/

https://www.politico.eu/article/ukraine-russia-eu-cyber-attack-security-help/

https://www.cisa.gov/shields-up

https://www.sans.org/webcasts/russian-cyber-attack-escalation-in-ukraine/

https://www.forbes.com/sites/edwardsegal/2022/02/23/the-impact-of-russian-cyberattacks-in-ukraine-could-be-felt-around-the-world/

Un comentariu la “Amprenta Digitală: Ofensiva cibernetică asupra Ucrainei, risc de escaladare la nivel global

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.