Amprenta Digitală – Noua rubrică ANTI-FAKE despre strategiile folosite în operațiunile cibernetice convergente cu acțiunile de dezinformare

Informațiile false și dezinformarea se regăsesc pentru prima dată pe lista amenințărilor la adresa securității identificate de ENISA, în asociere directă cu noțiunea de atac declanșat pentru a influența comportamentul uman. Mai mult, aceste noi amenințări au devenit nucleul activităților de criminalitate cibernetică, fapt ce a dus la formarea unui model de business Disinformation-as-a-Service (DaaS). În același timp, proliferarea continuă a operațiunilor de hack și leak cu scopul dezinformării reprezintă un risc online și justifică includerea acestuia în strategia de securitate cibernetică a Uniunii Europene.

Accesarea ilegală a sistemelor informatice pentru sustragerea de documente și publicarea acestora în variante trunchiate sau alterate, capturarea conturilor legitime de email sau de social media pentru diseminarea informațiilor false și penetrarea sistemelor de administrare a conținutului site-urilor oficiale pentru a răspândi informații false, eronate și/ sau înșelătoare dovedesc legătura dintre criminalitatea cibernetică și campaniile de dezinformare. Drept urmare, cunoașterea modului de operare și conștientizarea pericolelor care rezultă din exploatarea vulnerabilităților umane și tehnologice pot contribui la creșterea rezilienței individuale și sociale și pot duce la crearea unui mediu online mai sigur.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.