Amprenta digitală: Necesitatea utilizării inteligenței artificiale explicabile

Inteligența artificială explicabilă (Explainable AI sau XAI) se referă la eforturile de a dezvolta sisteme de AI și modele de învățare automată care pot furniza explicații clare și justifica deciziile luate.

Scopul XAI este de a se concentra pe îmbunătățirea transparenței și a interpretării algoritmilor de inteligență artificială. Astfel, oamenii pot înțelege mai bine de ce un anumit model AI ia anumite decizii sau face anumite predicții. XAI este esențială în diverse domenii, precum asistență medicală, justiție, vehicule autonome și multe altele, deoarece ajută la evitarea erorilor și la promovarea încrederii în deciziile luate de sistemele AI.

Pe măsură ce AI devine mai avansată, este tot mai dificil pentru oameni să înțeleagă modul prin care algoritmii au ajuns la anumite rezultate, iar mulți algoritmi AI sunt considerați „cutii negre” pe care inginerii sau oamenii de știință ai datelor nu le pot interpreta sau explica. De aceea, dezvoltarea și implementarea unei inteligențe artificiale explicabile este atât de necesară. XAI ajută la construirea încrederii utilizatorilor și la minimizarea riscurilor legate de conformitate, făcându-i pe indivizi să înțeleagă procesul de luare al deciziilor AI. Astfel,  aceștia au posibilitatea de a implementa rezultatele generate sau de a le contesta și de a le schimba.

XAI funcționează cu ajutorul unor tehnici și metode specifice, printre care evaluarea predicțiilor, urmărirea deciziilor și înțelegerea acestora. De asemenea, în cele mai recente scrieri asupra acestui tool se subliniază diferența dintre interpretarea și explicația proceselor AI. O atenție deosebită se pune și asupra ideii conform căreia, explicațiile generate de XAI trebuie să fie adaptate pentru utilizatorii umani. Ceea ce este inteligibil pentru un expert în domeniu poate să nu fie la fel de clar pentru o persoană fără experiență tehnică.

La nivelul Uniunii Europene se discută despre riscurile pe care inteligența artificială explicabilă le poate avea asupra protecției datelor și asupra dezvăluirii de informații sensibile. Oficialii europeni subliniază importanța colaborării și a promovării unui ecosistem de AI echitabil care să pună oamenii în centrul dezvoltării AI.

Citește mai mult:

Ibm.com: What is explainable AI?

Edps.europa.eu: Explainable Artificial Intelligence needs Human Intelligence

Un comentariu la “Amprenta digitală: Necesitatea utilizării inteligenței artificiale explicabile

Lasă un răspuns

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.