Amenințările generate de dezinformare au devenit atât de severe încât sunt considerate acum de experți ca fiind asociate atacurilor cibernetice. În prezent, firmele private pierd 78 de miliarde de dolari din cauza dezinformării. Într-o proporție covârșitoare, de 87%, directorii de companii au declarat că dezinformarea reprezintă unul dintre cele mai mari riscuri reputaționale pentru mediul de afaceri.
De exemplu, în 2021 mai mulți influenceri, cu sute de mii de urmăritori, au fost contactați de o agenție de PR din Londra, Fazze, cu solicitarea de a promova informații false, eronate sau înșelătoare despre vaccinul COVID-19 Pfizer-BioNTech, în beneficiul unui client al agenției.
Pentru a crea haos, confuzie și suspiciune, acest tip de companii publică contra cost articole de dezinformare în secțiunile de știri ale publicațiilor online, generează informații false sau înșelătoare pe rețelele sociale, unde acestea se viralizează rapid, și apelează frecvent la operațiuni de tip deepfake pentru a promova interesele clienților lor.
Citește mai mult:
Securitymagazine.com – Disinformation is the next big cybersecurity threat
Sciencedirect.com – Misinformation, disinformation, and fake news: Cyber risks to business