Amprenta digitală: Cinci faze ale operațiunilor cibernetice dirijate de către Rusia în războiul contra Ucrainei

Sursă imagine: Threat Analysis Group

Faza 1: Spionaj cibernetic și pre poziționare strategică (2019 – Ianuarie 2022) – Campanii de spionaj cibernetic împotriva Ucrainei și a statelor membre NATO

  • La mijlocul lui ianuarie 2022, a început un val de atacuri cibernetice perturbatoare și distructive, cu atacuri malware de ștergere a datelor precum PayWipe și ShadyLook

Faza 2: Atacuri cibernetice distructive urmate de invazia militară terestra (Februarie –  Aprilie 2022)

  • Invazia teritoriului Ucrainei din februarie a fost însoțită de mult mai multe atacuri cibernetice distructive. Această fază a durat până în aprilie, odată cu apariția a noi operațiuni malware și ransomware-ul precum PartyTicket sau atacuri de ștergere a datelor precum CaddyWiper și Industroyer 2, o versiune actualizată a Industroyer, un malware distructiv care vizează sistemele de control industrial, utilizat și în atacul cibernetic asupra rețelei electrice a Ucrainei din decembrie 2016.

Faza 3: Atacuri susținute (Mai – Iulie 2022)

  • În mai, atacurile cibernetice din partea Rusiei asupra Ucrainei au intrat într-o a treia fază de reutilizare a aceluiași tip de operațiuni malware de ștergere a datelor, CaddyWiper.

Faza 4: Obținerea avantajului strategic prin menținerea unor poziții importante din teren (August – Septembrie 2022)

  • O perioada de relativa acalmie și de menținere a avantajului strategic.

Faza 5: O nouă campanie de atacuri cibernetice distrugătoare (octombrie – decembrie 2022)

  • Atacurile cibernetice s-au reluat în octombrie, într-o a cincea fază în care atacatorii cibernetici au folosit operațiuni de ștergere a datelor CaddyWiper împreună cu alte programe malware noi precum Dharma.

Citește mai mult:

Blog.google – Fog of war: how the Ukraine conflict transformed the cyber threat landscape

Infosecurity-magazine.com – Google Report Reveals Russia’s Elaborate Cyber Strategy in Ukraine

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.