Amprenta digitală: Analiza strategiilor hackerilor ruși la un an de la declanșarea invaziei

La începutul invaziei din Ucraina, au existat multe atacuri cibernetice declanșate de hackerii ruși.  Atacurile au fost menite să perturbe servicii și infrastructuri critice și să exercite, totodată, presiune asupra opiniei publice, pentru a o demoraliza și destabiliza.

După retragerea trupelor ruse din apropierea Kievului, strategia cibernetică a hackerilor a virat către spionaj, avându-se în vedere atacuri cu scopul colectării de informații. De notat că astfel de operațiuni sunt mai degrabă silențioase și de durată. Sistemele vizate sunt penetrate fără ca acest lucru să fie neapărat vizibil, iar instrumentele informatice ostile instalate sunt lăsate în adormire, până în momentul considerat oportun pentru extragerea de informații.

O altă strategie observată este cea de atacare cibernetică a statelor care sprijină Ucraina, obiectivul fiind acela de a slăbi sprijinul acordat Ucrainei de către respectivele state. Atacurile pot lua forma spionajului cibernetic, infiltrării în sistemele informatice sau extragerea de date sensibile. Hackerii se infiltrează din ce în ce mai mult în sisteme prin exploatarea vulnerabilităților existente în software, mai degrabă decât prin atacuri de tip phishing. Procedând astfel, hackerii încearcă să se infiltreze în cât mai multe sisteme, fără a fi observați, cu intenția de a executa atacuri invazive în viitor.

Citește mai mult:

Cyberscoop.comWhat we know about Russian hackers — and how to stop them — after a year of cyberwar in Ukraine

Un comentariu la “Amprenta digitală: Analiza strategiilor hackerilor ruși la un an de la declanșarea invaziei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.