Amprenta Digitală: Amenințări cibernetice bazate pe fake și inducere în eroare. Fake Offering

Oferta falsă este o formă a „furtului de identitate” realizată prin aplicarea metodelor specifice ingineriei sociale. Utilizatorii unei platforme digitale sunt ademeniți să se alăture unor evenimente sau grupuri în schimbul primirii de cadouri, vouchere, premii. În majoritatea situațiilor, afilierea online la un astfel de grup se face doar în schimbul furnizării datelor personale sau chiar a datelor de autentificare ale contului pe rețeaua respectivă. În ultima perioada, atacatorii folosesc această tehnică înșelând utilizatorii cu anunțuri false de angajare.

Fake Plug-in Scams

Înșelătoria extensiilor false face parte din acțiunile de inducere în eroare a utilizatorilor platformelor digitale pentru a-i determina să descarce extensii de browser aparent legitime în propriile sisteme informatice. Odată instalate, respectivele extensii pot fi capabile să extragă informații sensibile și date personale stocate pe sistemul astfel infectat. 

Manual Sharing Scam

Acest tip de înșelătorie, frecvent întâlnită pe platformele digitale, atrage oamenii cu o momeală sub forma unor mesaje, filmulețe, imagini senzaționale sau premii pretins fabuloase la concursuri inexistente, pentru a-i determina, astfel, să distribuie către întreaga listă de prieteni virtuali conținutul problematic, prin apăsarea butonului Share. În acest fel, escrocii care urmăresc răspândirea în masă a unui malware (program ostil) prin această tehnică explotează sentimentul de încredere că mesajul vine de la un prieten, ceea ce suspendă simțul critic și reflexul de verificare a veridicității informației primite.

Surse:

https://uk.norton.com/norton-blog/2016/10/social_media_scams.html

https://uk.norton.com/norton-blog/2016/08/7_internet_scamsyou.html

https://www.researchgate.net/publication/262765020_An_Introduction_of_the_RIST_Framework_on_Information_Security_Awareness_Practices_in_the_Current_Information_Age

https://www.consumerreports.org/scams-fraud/facebook-messenger-scams-how-to-avoid/

https://www.bitdefender.com/blog/hotforsecurity/new-facebook-tag-scam-installs-fake-security-add-on-bitdefender-warns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.