Amprenta Digitală: Acțiunile Uniunii Europene împotriva atacurilor cibernetice

În contextul numărului tot mai mare de atacuri cibernetice care au avut loc din februarie 2022 și până în prezent, instituțiile europene au încercat să vină, în mod constant, în spațiul public, cu diverse măsuri, directive și reglementări cu scopul de a răspunde provocărilor în materie de securitate cibernetică. Se pune accentul pe sectoare care au devenit tot mai dependente de tehnologia digitală în desfășurarea activității, precum finanțele, transporturile sau energia.

Încă de la sfârșitul anului 2020, a fost adoptată o nouă strategie de securitate cibernetică a UE, care prevedea o abordare coordonată și integrată pentru a proteja infrastructurile critice. Un alt obiectiv al acestei strategii este de a asigura cetățenii europeni și toate companiile că au dreptul să beneficieze de servicii și instrumente sigure. La sfârșitul lunii mai a acestui an, Consiliul European a prezentat în spațiul public o serie de concluzii cu privire la apărarea cibernetică, prin care se pune accentul pe necesitatea consolidării în continuare a rezilienței UE, astfel încât să poată face față amenințărilor cibernetice.

Ultima acțiune în legătură cu acest subiect a avut loc în luna iulie și a constat în emiterea unei propuneri legislative prin care statele membre convin asupra unei poziții comune privind cerințe de securitate pentru produsele digitale, după cum informează chiar site-ul oficial al Consiliului. Conform aceluiași site, membrii UE au căzut de acord cu privire la propunerea legislativă privind cerințele orizontale în materie de securitate cibernetică pentru produsele cu elemente digitale.

Citește mai mult:

https://www.consilium.europa.eu/ro/policies/cybersecurity/

https://www.consilium.europa.eu/ro/press/press-releases/2023/05/23/cyber-defence-council-conclusions-stress-the-importance-of-further-strengthening-the-eu-s-resilience-to-cyber-threats/

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_20_2391

https://www.consilium.europa.eu/ro/press/press-releases/2023/07/19/cyber-resilience-act-member-states-agree-common-position-on-security-requirements-for-digital-products/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.