Accent: Tehnologia îi ajută pe bogații planetei să devină și mai bogați

În timpul pandemiei, averea miliardarilor SUA a sporit cu 2.1 trilioane de dolari, o creștere de 70% comparativ cu luna martie 2020. Interesant este că doar 745 de miliardari dețin, împreună, 5 trilioane de dolari, în timp ce jumătatea cea mai săracă a populației SUA numai 3 trilioane de dolari. Concentrarea averii în conturile unui număr mic de persoane este favorizată, în principal, de tehnologie. Topul miliardarilor este dominat de Elon Musk (Tesla, Space X),  Jeff Bezos (Amazon), Bill Gates (Microsoft), Larry Ellison (software), Larry Page (Google), Mark Zuckerberg (Facebook), Sergey Brin (Google), Steve Ballmer (Microsoft).

Pe primele zece poziții din top, doar două nume din alte domenii s-au putut strecura: Warren Buffett (compania holding Berkshire Hathaway) și Jim Walton (lanțul de supermarketuri Walmart). Dintre toți, Elon Musk se detașează spectaculos: averea sa a crescut în această perioadă de aproape opt ori. Companiile de tehnologie sunt speciale, din multe puncte de vedere. Au o răspândire cu adevărat globală, au puterea financiară necesară pentru a face investiții uriașe și cultivă dependența altor activități publice și private de serviciile lor. În multe privințe, statele „tradiționale” sunt nevoite să se raporteze la giganții tehnologici ca la niște egali diplomatici, adevărate tehno-state pentru care s-a inventat poziția de  ”ambasador în Silicon Valley”.

Citește mai mult:

harpercollins.com – The Information Trade. How Big Tech Conquers Countries, Challenges Our Rights, and Transforms Our World

nytimes.com – Big Tech Has Outgrown This Planet

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.