Accent: SUA, strategie de menținere a supremației în domeniul IA

Fidele scopului de a transforma Inteligența Artificială (IA) într-o prioritate strategică de prim rang, Statele Unite au anunțat crearea unui birou central de coordonare a activităților în domeniu, National AI Initiative Office. Ne atrage atenția filosofia care stă la baza acestei inițiative, aceea de a coordona inițiativele venite din trei direcții: guvernul american, mediul privat și cel academic. „Biroul va deveni pilonul central al eforturilor guvernului federal pe termen lung, punctul de întâlnire al cercetării și politicilor publice în domeniul Inteligenței Artificiale și inovării”, relevă Michael Kratsios, consilier la Casa Albă şi director pentru tehnologie.În fața presiunii venite din partea Chinei, SUA își asumă integrarea măsurilor individuale într-un efort colectiv de menținere a supremației. Dezvoltarea IA este una dintre cele mai complexe arii din ecosistemul de cercetare și inovare. Performanțele nu pot fi atinse fără convergența a trei tipuri de resurse: financiare (costurile asociate fiind imense), umane (specialiștii de top în IA sunt relativ puțini și trebuie atrași inclusiv din afara țării) și de leadership politic (se impune articularea unei direcții strategice care să conducă la aplicarea judicioasă a inovațiilor IA).

În ianuarie 2021, membrii Congresului au aprobat un nou pachet legislativ complex în domeniul IA care va accelera și coordona investițiile de la nivel federal și va facilita parteneriatul public-privat în cercetare, elaborarea standardelor industriei și în educație. Necesitatea edificării acestui sistem în SUA, unde mediul privat este deja foarte performant, dovedește că nu ne putem dispensa de contribuția statului în articularea direcțiilor strategice și stimularea inovării în domeniile tehnologice de vârf.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.