Accent: România digitală, vulnerabilă în privința capitalului uman

România se află pe ultimul loc în UE, conform Indicelui economiei și societății digitale (DESI) pentru anul 2021, care monitorizează progresul statelor membre în domeniul digitalizării. Indicele este compus din patru dimensiuni: capital uman, conectivitate, integrarea tehnologiei digitale, servicii publice digitale, cărora li se adaugă și componenta de cercetare-dezvoltare în tehnologia informației și a comunicațiilor (TIC). În ierarhia europeană, Danemarca, Finlanda, Suedia și Olanda au cele mai avansate economii digitale din UE, iar România, Bulgaria și Grecia au cele mai mici scoruri DESI. Conform profilului de țară, cea mai bună performanță este înregistrată la nivelul dimensiunii 2 (Conectivitate), unde România ocupă locul 10, iar cea mai slabă, la nivelul dimensiunii 4 (Servicii publice digitale) – locul 27.

Deși ne mândrim cu specialiștii în informatică pe care îi avem, România ocupă locul 26 din 27 în privința capitalului uman. Există doi indicatori unde avem performanțe bune: numărul mare de absolvenți în domeniul TIC (locul 4) și numărul femeilor specialiste TIC (locul 3). Din păcate, ceilalți indicatori reflectă deficiențe serioase. Mai puțin de o treime dintre persoanele cu vârsta cuprinsă între 16 și 74 de ani au competențe digitale cel puțin de bază (media UE, 56%) și numai 10 %, competențe digitale peste nivelul de bază (media UE, 31%). Proporția specialiștilor TIC în ansamblul forței de muncă este redusă comparativ cu media europeană, iar numărul întreprinderilor care oferă angajaților lor formare în domeniu este foarte scăzut. Toate acestea sugerează că cetățenii români au un potențial limitat de a lucra și a se dezvolta profesional în economia digitală.

Citește mai mult:
eur-lex.europa.eu – Busola pentru dimensiunea digitală 2030: modelul european pentru deceniul digital
ier.gov.ro – De la digitalizare la transformare digitală în România

 

6 comentarii la “Accent: România digitală, vulnerabilă în privința capitalului uman

  1. e-commerce spune:

    Howdy! Do you know if they make any plugins to help with SEO?
    I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good success.
    If you know of any please share. Kudos! You can read
    similar blog here: Dobry sklep

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.