Accent: România, absentă din topul tehnologic regional

Compania Deloitte a dat publicității raportul Technology Fast 50 Central Europe 2020, care reprezintă un top al companiilor de tehnologie din Europa Centrală cu cea mai mare creștere a veniturilor. După cum subliniază Jarek Skvrna, CEO Deloitte Central Europe, companiile care domină topul sunt competitive la nivel global, pronunțat inovative și utilizează tehnologia la cel mai înalt nivel. Cele mai bune performanțe naționale se înregistrează în Cehia (21 de companii incluse în top), Polonia (15 companii) și, la mare distanță, Croația (5 companii) și Bulgaria (3 companii). Primele trei poziții în ierarhie sunt ocupate de companii de tehnologie din Polonia (locul 1) și Cehia (locurile 2 și 3).
Performanțele modeste ale României nu i-au asigurat includerea în raport, în timp ce state precum Bulgaria, Kosovo, Țările Baltice, și Slovacia au reușit să aibă măcar unul sau doi reprezentanți. Absența României este cu atât mai îngrijorătoare cu cât acesta este un top regional, în care ne confruntăm cu țări cu o traiectorie relativ similară, nu cu giganții din statele foarte dezvoltate și cu o lungă tradiție în high tech. Deși se vorbește mult în spațiul public despre potențialul României de a deveni un hub regional de tehnologie (cu accent pe creșterea fulminantă a sectorului IT în țara noastră), se pare că lupta de a ne impune în regiune va fi una îndelungată și dificilă. În loc de concluzii, vă invităm să meditați asupra evoluției descrescătoare a țării noastre în acest top anual: zece companii în 2015, patru în 2016, trei în 2017, niciuna în 2019 și 2020.
Sursă foto: Raportul Deloitte Technology Fast 50 Central Europe 2020. Powerful Connections, p. 7

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.