Accent:  Relația SUA-UE și cursa inovării tehnologice

Finalul președinției Trump aduce cu sine multiple schimbări în planul relațiilor internaționale. Una dintre cele mai importante se referă la resuscitarea parteneriatului strategic UE-SUA, care, potrivit Ursulei von der Leyen – Președintele Comisiei Europene, va conduce la configurarea „unei noi agende transatlantice, adaptată la lumea actuală”.  Parteneriatul UE-SUA va fi proiectat și consolidat în jurul a patru axe:
  1. combaterea pandemiei COVID-19;
  2. protecția mediului și a resurselor naturale;
  3. dezvoltarea tehnologiei și a comerțului;
  4. promovarea păcii, securității și valorilor democratice.
Noua epocă a relațiilor UE-SUA are în centru inovarea tehnologică, privită ca o prioritate absolută la nivel mondial. Discuții recente referitoare la înființarea unui „Transatlantic Trade and Technology Council” constituie o dovadă că relațiile transatlantice sunt puternic orientate către identificarea și conservarea de noi avantaje competitive în sfera tehnologiilor emergente. SUA și 6 țări europene (Elveția, Suedia, Danemarca, Finlanda, Olanda și Germania) domină topul inovării globale 2020 în categoria „economii cu venituri mari”, însă China este campioana detașată a cursei pentru  inovare și supremație tehnologică în categoria „economii cu venituri medii”. De asemenea, în timp ce SUA dețin cel mai mare număr de clustere inovative (25), China găzduiește 17 astfel de clustere, cu 7 mai multe decât Germania (10). Rămâne de văzut dacă alianța strategică UE-SUA poate deveni o contra-pondere la avântul tehnologic chinez.

Un comentariu la “Accent:  Relația SUA-UE și cursa inovării tehnologice

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.