Accent: Războiul pe TikTok: între documentare și dezinformare

În prima săptămână de la debutul războiului din Ucraina, vizionările videoclipurilor de pe TikTok etichetate cu #ukraine au crescut de la 6,4 miliarde la 17,1 miliarde (ceea ce înseamnă 928.000 de vizionări pe minut). În perioada 24 februarie – 9 martie, clipurile cu acest hashtag au fost vizionate de 26,8 miliarde de ori. Pe TikTok, este ușor să transformi războiul într-un produs social media:  este centrat pe vizual; este simplu să încarci imagini și să le prelucrezi; oferă o experiență imersivă și continuă, datorită faptul că primești recomandări de conținut indiferent câte și ce conturi urmărești activ. În fine, pe TikTokâ este foarte greu să urmărești sursa și data originală a videoclipului sau a coloanei sonore folosite, ceea ce conferă emițătorilor confortul unei relative anonimități.

Din nefericire,  TikTok are o problemă reală cu dezinformarea. Există indicii privind acțiunea pe TikTok a unor conturi false care promovează narațiuni înșelătoare despre conflictul din Ucraina. Mai mult decât atât, unii utilizatori produc clipuri înșelătoare pornind de la trăsătura de bază a platformei: aceea de a permite editarea clipurilor prin mixarea imaginilor și sunetelor din diverse surse. De exemplu, aceștia dublează sunet de sirene, împușcături și război peste videoclipuri care pretind în mod fals că ilustrează conflictul din Ucraina.

Reprezentanții companiei susțin că și-au dublat eforturile a detecta amenințările emergente și pentru a elimina dezinformarea și au creat  un centru de alfabetizare digitală în aplicație. Însă trebuie să ținem cont că volumul imens de informație este greu de procesat – la milioane de clipuri postate zilnic, dacă doar 1% din falsuri ar scăpa nedetectate, aceasta tot ar însemna o cantitate semnificativă de mesaje.

Citește mai mult:

theatlantic.com – The Myth of the ‘First TikTok War’

mediamanipulation.org – TikTok, the war on Ukraine, and 10 features that makle the app vulnerable to misinformation

 

3 comentarii la “Accent: Războiul pe TikTok: între documentare și dezinformare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.