Accent: Președinția Trump și „aerul digital” pe care îl respirăm

În jurul persoanei lui Donald Trump s-a țesut, în timp, o întreagă rețea de surse, canale și mesaje care au dezinformat până în punctul în care au construit o realitate alternativă. Luarea cu asalt a Capitolului de către susținătorii președintelui Trump este doar apogeul unui proces care s-a insinuat treptat, dar ferm, în societatea americană.Devine de netăgăduit capacitatea dezinformării amplificate prin mijloace algoritmice de a cultiva în rândul persoanelor susceptibile un spirit anti-autoritate (inclusiv autoritatea specialiștilor din diverse domenii), de relativizare a adevărului/faptului obiectiv, de respingere a căii de mijloc și de radicalizare a opiniei. Mai mult, evenimentele săptămânii care s-au încheiat au consacrat rolul sistemic al platformelor digitale ca infrastructură de comunicare inseparabilă de mersul vieții sociale. Decizia de a suspenda, pe perioadă nedeterminată (Facebook) sau definitiv (Twitter), conturile lui Donald Trump reprezintă recunoașterea faptului că platformele digitale, deși afaceri private, trebuie să ia decizii în numele interesului public. Urmărirea binelui comun, până de curând apanajul exclusiv al instituțiilor statului, a devenit o exigență pe care cetățenii și autoritățile o dezvoltă în raport cu activitatea platformelor și un argument pentru crearea unui cadru dinamic de co-reglementare.

Nu în ultimul rând, cenzurarea președintelui, mai vehementă decât în orice altă ocazie,  demonstrează că libertatea de exprimare trebuie să aibă limite, atunci când se bazează pe falsuri, jumătăți de adevăr și conspirații exotice și, pe cale de consecință, atunci când aruncă în haos procesele democratice. În lumina acestor revelații, vom asista în viitorul apropiat la o reglementare mai asiduă a spațiului digital, membrii Parlamentului European militând deja pentru prevederi mai dure. Să nu ne amăgim. „Aerul” digital pe care îl respirăm va rămâne poluat și după plecarea lui Donald Trump de la Casa Albă. Indiferent de tabăra din care fac parte, actorii motivați de scopuri strategice sau ideologice vor acționa și de acum încolo, folosindu-se de precedentele create (instrumente și tehnici) și producând daune sociale considerabile.

2 comentarii la “Accent: Președinția Trump și „aerul digital” pe care îl respirăm

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.