Accent: Pierde UE cursa pentru Inteligența Artificială?

Multiple analize din ultimii ani semnalează, la unison, faptul că actualul câmp de bătălie pentru supremația economică globală îl reprezintă Inteligența Artificială (IA). Acest domeniu este vârful de lance al eforturilor pentru cercetare și inovare; fiind deosebit de costisitor, el este condus de statele și companiile private care își permit să investească cel mai mult în această „nouă cursă a înarmării”. Este vorba nu doar de investiții financiare, ci și de capacitatea de a atrage capitalul uman de cea mai bună calitate. Un exemplu ilustrativ: în 2018, aproximativ jumătate dintre cei mai buni specialiști în IA erau angajați de către o singură companie, și anume Google.Raportul „Who Is Winning the AI Race: China, the EU, or the United States? – 2021 Update”, realizat de către Center for Data Innovation, analizează progresul în domeniu din perioada 2019-2020. În 2019, autorii au utilizat 30 de metrici grupate în șase domenii (talent, cercetare, dezvoltare și hardware/ infrastructură). China se plasa pe locul al doilea, cu 32,3 puncte și era lider în două domenii (adoptarea IA în economie și valorificarea metadatelor). UE era pe locul al treilea, cu 23,5 puncte și nu era lider în niciun domeniu. Potrivit estimărilor, în 2021, cursa pentru IA pare încă modelată de supremație americană, însă China pare să vină puternic din spate. Uniunea Europeană nu pare să înregistreze vreun progres, decalajul dintre aceasta și SUA chiar mărindu-se la nivelul a 75% dintre indicatorii analizați.

Statele care vor excela în dezvoltarea și utilizarea IA vor trasa, de fapt, viitorul, și vor domina multe industrii cheie. Noile tehnologii IA vor înlocui o parte semnificativă a activităților umane de rutină, ducând la șomaj în rândul anumitor categorii ocupaționale, polarizare și disparități în distribuția bogăției. Depinde de viziunea și capacitatea de acțiune a fiecărei țări sau regiuni dacă va fi victima sau beneficiarul acestor schimbări.

 

3 comentarii la “Accent: Pierde UE cursa pentru Inteligența Artificială?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.