Accent: Opinia europenilor despre UE: criză de încredere

Managementul pandemiei de COVID-19, cu toate sincopele aferente, a generat o criză de încredere la nivelul opiniei publice. Cetățenii europeni doresc întărirea poziției Uniunii Europene ca actor global, însă nu mai au încredere în capacitatea instituțiilor de a livra rezultatele așteptate, conform sondajului dat publicității de European Council on Foreign Relations.

În acest sondaj, frapează faptul că atât Franța, cât și Germania, care pot fi considerate nucleul dur al Uniunii, sunt străbătute de un val scepticism. În cele două state fondatoare, cetățenii sunt cel mai puțin convinși că avem nevoie de mai multă cooperare la nivel european. Franța este singurul stat în care respondenții au o atitudine mai degrabă neutră, în loc de una pozitivă, cu privire la beneficiile apartenenței la UE. În Germania, starea de spirit este chiar mai îngrijorătoare: ponderea persoanelor care cred că sistemul UE nu funcționează cum trebuie a trecut de 50% în timpul pandemiei.

În ciuda acestor rezultate care dau de gândit, sondajul semnalează un atașament față de vocația de actor global a UE. Șapte dintre cele 12 țări chestionate consideră că cel mai important pentru viitorul UE în perioada post-pandemică este să dezvolte un răspuns unitar la amenințările și provocările globale. Mai mult decât atât, 33% dintre respondenți consideră că UE trebuie să fie un far al democrației și drepturilor omului, iar 18% sunt de părere că aceasta ar trebui să fie una dintre marile puteri ale lumii, capabilă să se apere singură.

Cetățenii europeni vor avea ocazia să își formuleze atât nemulțumirile, cât și propunerile de reformă, în cadrul consultărilor găzduite sub cupola Conferinței privind viitorul Europei. Chiar și așa, există riscul ca vocile cele mai nemulțumite, dar care nu beneficiază de un context social favorabil pentru exprimarea lor, să „scape” atenției liderilor europeni și să se manifeste mai degrabă în cabina de vot, prin susținerea formațiunilor eurosceptice sau chiar antieuropene.

Citește mai mult:
europarl.europa.eu – Eurobarometer. Future of Europe survey

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.