Accent: Naționalismul vaccinului

În primele zile ale pandemiei, unele ţări au interzis la export medicamente sau aparate medicale necesare în lupta împotriva Covid-19. Ulterior, s-a revenit asupra acestei tendințe, dar semnele de întrebare au rămas. Astăzi, populaţia planetei îşi îndreaptă speranţa spre un vaccin. Datele oficiale precizează: în cursă sunt zeci de candidaţi, o parte, cca 20, aflându-se deja în stadiul de testare.

Putem spune de pe acum: ţara care va descoperi, prima, vaccinul va rezerva producţia în primul rând pentru cetățenii săi. Deja, unele ţări cumpără în avans producţia firmelor avansate cu cercetarea.

Foreign Affairs vorbeşte despre tragedia reprezentată de “naţionalismul vaccinului”/ abordarea națională în găsirea și producția unui vaccin. Care sunt țările care pierd? Cele mai puțin afluente. În plus, una este descoperirea vaccinului şi alta producţia sa, care presupune un complex lanţ de aprovizionare, o impresionantă capacitate de producţie. Ce se va întâmpla dacă descoperirea vaccinului va avea loc cvasiconcomitent în mai multe ţări? Atunci, vom trăi cel mai înverşunat război mediatic, menit să releve calităţile vaccinului propriu şi riscurile celui oferit de competitor. Vom cunoaşte, atunci, starea adevărată a planetei! Un dram de înţelepciune ar stimula cooperarea de pe acum, atât în producţie, cât şi în distribuţie. Înţelepciunea, însă, este cea mai deficitară “materie primă” a planetei.

4 comentarii la “Accent: Naționalismul vaccinului

  1. sklep online spune:

    I’m impressed, I must say. Rarely do I encounter a blog that’s both educative and interesting, and let me tell you, you
    have hit the nail on the head. The problem is something not enough people are speaking intelligently about.
    I am very happy I stumbled across this during my hunt for something relating to this.
    I saw similar here: Dobry sklep

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.