Accent: Mica tranziție

Trei formațiuni se află pe podiumul alegerilor de duminică. Strict statistic, PSD consemnează victoria numărului: are cel mai mare număr de primari și de consilieri, a câștigat cele mai multe Consilii județene (20), urmat de PNL (17) și de UDMR (4). Despre ce victorie poate fi vorba, când a pierdut Bucureștiul, unde nu mai deține decât primăria sectorului 4? Pierderea președinției Consiliului județean Vrancea deținută de aproape 30 de ani de către Marian Oprişan este un semnal mai puternic decât înfrângerea Gabrielei Firea, întrucât simbolizează sfârșitul unei epoci.Câștigătorul statistico-simbolic al alegerilor este PNL, care deține, în momentul de fată, 17 consilii judeţene şi  a câştigat – în alianţă cu USR-Plus – capitala; a reuşit să dislocuiască PSD din anumite fiefuri – Vrancea, Giurgiu, Maramureş, a câştigat primării importante, cum ar fi cea din Iaşi şi Constanţa, dislocuind, din nou, PSD. Are un număr de primari care depăşeşte 1000, secondând PSD.

Câştigătorul simbolic al recentelor alegeri este, de departe, USR – Plus. Mai întâi, a câştigat capitala (PNL nu are nici un primar, USR are trei, plus primarul capitalei). La votul politic la nivelul Bucureştiului, USR Plus se află pe locul doi, la puține procente de PSD (cca 33 de procente), în timp ce PNL are mai puţin de 20 de procente. Marea străpungere a formațiunii este câştigarea primăriilor din câteva oraşe importante – Timişoara, Braşov, Alba Iulia, unde au fost învinşi primari PNL bine cotaţi, precum şi susţinerea unor bătălii strânse pentru Constanţa, Iaşi şi alte oraşe ale ţării. Este formaţiunea care deţine poziţii importante în urbanul mare. Iar cine deţine astăzi urbanul mare – ne spune o lege a mişcării opiniei publice – deţine, mâine, provincia.

Va urma o dispută şi mai aprinsă decât până acum: fiecare va dori să ne spună că el este câştigătorul. Blocajele se vor accentua. Declaraţia zilei a fost oferită de către Dan Barna: „reprezentăm alternativa la vechile partide politice”. Va urma o mică tranziţie în care USR Plus va face cărţile: va declanşa disputa şi cu PNL, ori va intona doar imnul depesedizării?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.