Accent: Lupta pentru dominația internetului intră într-o nouă etapă

Consiliul UE-SUA pentru Comerț și Tehnologie (Trade and Tech Council/ TTC) are o agendă încărcată în multe domenii, de la utilizarea etică a tehnologiei, la comerțul global și schimbările climatice.  Însă rivalitatea acerbă apare cu privire la dominația asupra internetului. În anii 1990, a existat un moment de cotitură în care a devenit clar că următoarea industrie dominantă la nivel global se va baza pe interconectarea computerelor în rețea. SUA a fost prima care a reușit să impună soluția sa tehnologică – internetul pe care îl cunoaștem astăzi. Dominația americană asupra internetului a obligat Uniunea Europeană să deschidă un nou front de ”luptă” unde este decisă să își impună viziunea: cel al reglementării.

În acest moment, există trei modele de guvernanță. Unul de tip autoritar, promovat de țări precum Rusia și China. Un al doilea, modelul american, este supus mantrei ”inovație galopantă, sub auspiciile pieței libere”. Modelul european intră în contradicție direct cu cel american, deoarece pornește de la principiul apărării valorilor UE și militează pentru crearea unui cadru de reglementare bine pus la punct, chiar cu riscul de a frâna inovația. Mizele sunt uriașe la nivel strategic, economic, cultural, comercial și de securitate. De aceea, este puțin probabil ca noul cadru de cooperare creat prin TTC să ducă la consens privind regulile jocului pe internet, nici măcar în cazul unor probleme punctuale.

Citește mai mult:

dataguidance.com – EU: European Parliament adopts resolution on the use of AI in law enforcement

nickmerrill.substack.com – How the US could block the Internet

Un comentariu la “Accent: Lupta pentru dominația internetului intră într-o nouă etapă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.