Accent: Legislația privind serviciile digitale are avizul Parlamentului European

Joi, 20 ianuarie, membrii Parlamentului European și-au dat avizul privind pachetul legislativ privind serviciile digitale (Digital Services Act), cu câteva amendamente. Iată câteva modificări importante pentru cetățeni:

  1. Publicitatea targetată (acea publicitate online care se adresează unor categorii nișate de consumatori). Varianta cea mai radicală, interzicerea completă a practicilor de publicitate targetată, a fost respinsă, dar au fost acceptate alte prevederi. Nu mai este permisă targetarea minorilor și nici segmentarea publicului pe baza unor criterii sensibile, cum ar fi credințele religioase și orientarea sexuală. Platformele digitale trebuie să simplifice procesul prin care utilizatorii își retrag consimțământul privind utilizarea datelor personale.
  2. Respectarea drepturilor utilizatorilor. Propunerea de a excepta conținutul editorial publicat pe platformele digitale de către organizații media de la moderarea arbitrară realizată de platforme a fost respinsă. În schimb, în forma sa curentă, pachetul legislativ acordă o atenție sporită respectării drepturilor fundamentale, inclusiv libertatea presei.
  3. Anonimitatea online. Utilizatorii trebuie să poată să folosească sau să achiziționeze servicii digitale în mod anonim, atunci când această prevedere poate fi implementată cu eforturi rezonabile de către platformele digitale.

În lunile următoare, vor avea loc dialoguri între instituțiile europene pe marginea noilor reglementări, iar Parlamentul va avea ultimul cuvânt pe versiunea finală.

Citește mai mult:

www.europarl.europa.eu/ – Amendamentele cu privire la DSA

socialeurope.eu/ – Framing the future of the internet

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.