Accent: Jurnalismul profesionist stă pavăză între cititori și abisul infodemiei

NiemanLab este o platformă de analiză și opinie care discută rolul jurnalismului tradițional în era social media. În cadrul rubricii  „Predicții privind jurnalismul în 2022”, Simon Allison, cofondator al ziarului The Continent, dezbate modul în care ar trebui să acționeze jurnaliștii în contextul infodemiei, avalanșa de informații mai mult sau mai puțin credibile despre COVID-19. „Noua funcție a jurnalismului”, subliniază Simon, „este de a condensa, contextualiza și selecta volumul mare de informații care circulă în mediul online și sunt accesibile tuturor – pentru a se interpune între cititori și abisul infodemiei.”

Folosirea excesivă a termenului de „știri false” pentru a descrie dezordinea informațională cu care ne confruntăm poate conduce la impresia greșită că jurnaliștii sunt parte a problemei. Jurnalismul desfășurat la standardele profesionale adecvate nu este vizat de acest fenomen, dar poate contribui la limitarea sa. Jurnaliștii au responsabilitatea de a nu prelua necritic afirmaţiile înşelătoare care circulă în spațiul public. În ciuda presiunii enorme de a rezista din punct de vedere financiar, publicațiile de presă trebuie să umple vidul informațional cu mai multe articole de calitate și mai puține articole de tip „infotainment” (cele gândite să fie vandabile și să funcționeze ca o sursă de divertisment, mai degrabă decât o sursă de informare). Deși jurnaliștii sunt în linia întâi pe frontul informaţional, încrederea în mass-media și jurnalism este fragilă în multe părți ale lumii. De aceea, reconfigurarea rolului jurnalismului în actualul ecosistem de informare trebuie să pornească de la reclădirea relației de încredere cu publicul.

Citește mai mult:
niemanlab.org – Statistical sleuthing brings trust back to journalism

Lasă un răspuns

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.