Accent: Huawei. Primul refuz vest-european

Pe 14 iulie, guvernul britanic a anunţat că „a exclus” firma chineză Huawei de la construirea infrastructurii sale de reţele 5G. Achiziţionarea de echipament Huawei va fi interzisă de la sfârşitul anului 2020, iar echipamentele deja instalate vor fi înlocuite până în 2027.

Decizia marchează un adevărat moment de răscruce.Toate cele patru mari reţele de telefonie mobilă din Marea Britanie folosesc deja echipament Huawei. Avem în faţă o hotărâre costisitoare (2 miliarde lire sterline), care amână cu doi ani proiectul de ridicare a reţelei de telecomunicaţii 5G şi presupune identificarea unei alternative (deocamdată, alternativele ar fi compania sud-coreeană Samsung și cea japoneză NEC; produsele firmelor europene Nokia şi Ericcson sunt „cu 30 de procente mai scumpe şi cu 20 procente mai puţin performante”).
Temeiul hotărârii britanice: raţiuni de securitate. Este aşteptată acum poziţia principalelor state vest europene, cu deosebire a Germaniei care, la Davos, a precizat că va „asigura condiţii egale de participare la toţi producătorii”. Semnificaţia pe termen lung a deciziei este, însă, economică. Vor putea noii furnizori de componente să asigure o calitate echivalentă cu cea oferită de Huawei? Decizia luată acum va fi „cântărită” în anii ce vin pe baza acestui răspuns.

Citește mai mult:
“China câștigă războiul de trilioane de dolari”: https://www.bloomberg.com/opinion/articles/2020-07-12/china-s-next-trillion-dollar-war-is-over-5g-manufacturing
„Ericsson și Nokia sunt mai chineze decât pare la prima vedere”: https://asiatimes.com/2020/07/ericsson-nokia-are-more-chinese-than-meets-the-eye/

3 comentarii la “Accent: Huawei. Primul refuz vest-european

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.