Accent: De la postare la polarizare – O analiză-pilot a unei comunități de tip echo chamber din mediul online

REZUMAT

Rețelele sociale oferă oportunități majore pentru schimbul de idei și de opinii, pentru închegarea unor comunități în jurul unor interese și preocupări comune. În același timp, tehnologia pe baza căreia funcționează aceste rețele favorizează constituirea de echo chambers (în traducere aproximativă “camere de rezonanță informatională”), termen care desemnează comunități online puternic partizane, care refuză orice puncte de vedere sau dovezi contrare curentului de opinie dominant din respectivul grup. Aceste comunități ermetice, puțin predispuse schimbului cu mediul informațional extern, pot acționa drept catalizatori pentru polarizarea și radicalizarea opiniilor.

Pentru a descifra și ilustra comportamentul online al membrilor unei astfel de echo chamber, am analizat o pagină de Facebook activă, care găzduiește conținut cel puțin problematic – discriminatoriu, xenofob, vulgar și provocator (aici notă de subsol – propunere: Atenție! Analiza noastră a preluat, din motive de ilustrare, câteva mostre ale unui asemenea limbaj ofensator, discriminatoriu, xenofob, față de utilizarea căruia ne delimităm clar) și care este suficient de mare cât să poată fi considerată reprezentativă (peste 80.000 de like-uri și peste 120.000 de urmăritori). Pentru protejarea identității persoanelor implicate, toate numele – inclusiv cel al paginii – au fost anonimizate.

Click aici pentru a citi analiza completă. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.