Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, face un apel către statele lumii pentru stabilirea unui impozit corporativ minim la nivel mondial, scopul fiind egalizarea condițiilor în care funcționează companiile multinaționale. Măsura, care a fost întâmpinată cu semnale pozitive din partea Comisiei Europene, vizează în mod direct situația companiilor tehnologice, în special a giganților Facebook și Google, care au o puternică vocație transnațională. Propunerile Secretarului Trezoreriei vin în contextul în care administrația Biden lucrează deja la modificări legislative care să majoreze taxa corporativă și impozitul minim pe profiturile obținute de companiile americane în străinătate. Subiectul este negociat de mai bine de un deceniu în cadrul OECD, însă administrația americană precedentă se opunea acestui proiect privind impozitarea, la nivel global, a corporațiilor multinaționale.
Există și voci care critică noua orientare, deoarece ar văduvi țările în curs de dezvoltare de flexibilitatea fiscală care le face atractive pentru companiile multinaționale. În orice caz, implementarea unui impozit corporativ minim ar dezavantaja giganții digitali. Conform unei estimări The Economist, primele cinci mari companii tehnologice din Silicon Valley au plătit taxe în valoare de numai 220 miliarde de dolari în ultimul deceniu, ceea ce echivalează cu 16% din profitul brut cumulat.
Propunerea lui Janet Yellen este ultima dintr-un șir de intervenții prin care statele doresc să limiteze puterea acestor companii, acumulată prin practici agresive precum: crearea unor poziții de monopol, îngreunarea accesului pe piață a nou veniților, strategia de cumpărare și distrugere a competitorilor mai mici, abuzul de poziție dominantă într-un sector de activitate pentru a obține avantaje în altul.
Citește mai mult:
techmonitor.ai – Consensus is emerging on how to tax Big Tech