Accent: Cadrul de auto-reglementare a platformelor digitale devine mai riguros în UE

Codul de bune practici privind dezinformarea, valabil la nivelul UE din 2018 și considerat în prezent cel mai complex cadru de auto-reglementare, va fi actualizat pentru a răspunde mai bine practicilor actuale de dezinformare în mediul online. Comisia Europeană a prezentat pe 26 mai propunerile sale pentru a consolida Codul, în urma acumulării dovezilor empirice despre eficiența sa certă, dar limitată, cu ocazia unor situații precum alegerile europene din 2018 și criza prelungită declanșată de COVID-19. Noile măsuri răspund vulnerabilităților identificate în urma evaluării făcute la un an de la implementare, printre care aplicarea neuniformă a măsurilor la nivelul statelor membre, lipsa unor acțiuni decisive de limitare a monetizării dezinformării și absența unor rapoarte de activitate cu date dezagregate la nivelul fiecărui stat membru. Prin urmare, Comisia Europeană propune câteva direcții de consolidare, dintre care trei ni se par cele mai importante, deoarece introduc elemente noi la nivelul principiilor de autoreglemetare.

Este vorba, în primul rând, de extinderea ariei de cuprindere a Codului, pentru a include noi actori care acționează în ecosistemul media digital: jucători mai mici („platforme emergente”) – companii care activează în domeniul publicității online, serviciile de mesagerie private, experți. Acestora li se vor aplica măsuri proporționale cu rolul și dimensiunea lor. Astfel, se evită singularizarea practicilor marilor jucători (cum ar fi Facebook, Google, Twitter) și se mută accentul asupra deficiențelor structurale ale mediului digital, în general. De asemenea, sunt vizați mai direct factorii responsabili pentru viralizarea dezinformării și manipularea opiniei – comportamentul neautentic (conturile automatizate, conturile false, deep fakes, implicarea netransparentă a influencerilor) și recomandările algoritmice. La fel de importantă este și asigurarea flexibilității. Prin înființarea unui grup operativ permanent, Codul va putea fi actualizat mai rapid și va ține mai ușor pasul cu evoluția din domeniu. Codul urmează să fie revizuit de semnatari și să intre în vigoare anul viitor.

Citește mai mult:
gandul.ro – Măsuri mai stricte pentru combaterea dezinformării

Lasă un răspuns

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.