Accent: Bariere în adoptarea inteligenței artificiale în Europa

Inteligența artificială (IA) este considerată un factor-cheie pentru dezvoltare economică. IA reprezintă capacitatea unei mașini de a imita funcții umane, cum ar fi raționamentul, învățarea, planificarea și creativitatea. IA este utilizată în multe domenii, de la activitățile noastre zilnice (cumpărături online,  navigarea pe internet, asistenții personali digitali de pe smartphone), până la întregi sectoare economice (crearea de locuințe, orașe și infrastructuri inteligente, industria de automobile, agricultură, sănătate etc.). Se prevede ca, până în 2030, 75% dintre companii să utilizeze servicii de cloud computing, sisteme de tip big data și inteligența artificială. Deoarece nu există o metodologie unitară pentru măsurarea gradului de adoptare a IA în UE, rezultatele din diverse studii indică rate care variază între 7% și 42%.

Un policy brief publicat în noiembrie 2021 analizează cauzele principale pentru care UE rămâne în urma SUA și China în ceea ce privește utilizarea IA. Companiile au invocat factori precum: lipsa competențelor necesare ale angajaților, costurile ridicate ale achiziției de tehnologie bazată pe AI și adaptării acesteia la specificul firmei, stadiul curent al digitalizării (prin lipsa infrastructurii IT necesare și lipsa datelor pe care IA trebuie să le prelucreze pentru a învăța). Nu în ultimul rând, incertitudinea de la nivel legislativ și neîncrederea consumatorilor în serviciile bazate pe IA reprezintă alte obstacole menționate.

Citește mai mult:
mckinsey.com – Notes from the AI Frontier. Tackling Europe’s Gap in Digital and AI

Lasă un răspuns

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.