Accent: „America a revenit, Alianța transatlantică a revenit”

Conferința de Securitate de la München, cu o tradiție de șase decenii, a fost amânată anul acesta din cauza pandemiei. În schimb, a fost organizată pe 9 februarie o ediție specială online, cu participarea liderilor marilor puteri occidentale, SUA, Franța, Germania și Regatul Unit, alături de alți oficiali de rang înalt: președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, președintele Consiliului European, Charles Michel și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Tema reuniunii a fost „Beyond Westlessness” (în traducere aproximativă „Dincolo de lumea post-occident”), făcând trimitere la problemele analizate la Conferința din anul precedent, și anume scăderea influenței Occidentului în lume și degradarea sistemului împărtășit de valori.Optimismul manifestat în 2021 este stimulat, în principal, de angajamentul președintelui Biden de a relua legătura transatlantică fracturată în timpul administrației anterioare și de a reafirma leadership-ul american la nivelul NATO. Aliatul tradițional al SUA, Regatul Unit, își menține, prin vocea premierului Johnson, fidelitatea în fața obiectivelor comune: „Succesul Marii Britanii la nivel global depinde de stabilitatea spațiului euro-atlantic”. Puțin mai reținuți au fost Emmanuel Macron și Angela Merkel. Cea din urmă a atras atenția că o abordare strategică unitară este posibilă și necesară, chiar dacă sunt situații în care interesele individuale diferă, în timp ce Președintele francez a reluat într-o formă atenuată criticile la adresa Alianței, exprimate în anii precedenți.

Conferința a conturat câteva idei majore: revenirea SUA în postura de lider pe probleme de securitate; revigorarea Alianței transatlantice; abordarea comună a relației cu Rusia și China; conjugarea eforturilor de gestionare a pandemiei; stabilirea unor ținte comune transatlantice în domeniul digital și în cel al schimbărilor climatice.

Citește mai mult:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.