Accent: Algoritmii TikTok te cunosc mai bine decât crezi

Cum a ajuns TikTok rețeaua socială cu cea mai rapidă creștere? Secretul stă în capacitatea de a furniza conținut hiper-personalizat, în acord cu stările de spirit și emoțiile utilizatorilor.  Publicația Wall Street Journal a făcut un experiment în acest sens. Jurnaliștii au creat peste 100 de conturi automate de TikTok (boți), pe care le-au înzestrat cu preferințe și interese specifice. Algoritmul TikTok a descifrat aceste preferințe individuale în mai puțin de două ore de activitate pe platformă și a creat o experiență unică pentru fiecare profil. De exemplu, pentru un bot care era programat să se comporte ca o persoană deprimată, TikTok a configurat un flux video în care peste  90% din conținut era legat nemijlocit de tristețe, depresie și probleme de sănătate mintală.

Cum se realizează hiper-personalizarea conținutului afișat? Atunci când este creat un nou cont, algoritmul TikTok începe prin a-i furniza clipurile cele mai populare. Aplicația măsoară intensitatea interacțiunii cu acest conținut, cum ar fi timpul petrecut urmărind un anumit clip, sau de câte ori acesta este revăzut de către utilizator. Dintr-o asemenea analiză rezultă indicii importante despre interesele neexprimate ale fiecărui utilizator și chiar despre profilul său emoțional.

Utilizatorii sunt împinși în bule informaționale nișate, ceea ce crește riscul să fie expuși la un conținut dăunător. În experimentul menționat, boții care au manifestat interese politice generale au fost expuși, în cele din urmă, unui conținut din ce în ce mai extrem, ajungând până la a vizualiza aproape exclusiv clipuri despre teorii ale conspirației și mișcarea QAnon. Boții pot fi reprogramați pentru a evada din acest spațiu online limitativ. În schimb, utilizatorii reali renunță mult mai greu la preferințele care le reconfirmă în permanență viziunea subiectivă despre realitate.

Citește mai mult:

www.theverge.com – ‘Filter Bubble’ author Eli Pariser on why we need publicly owned social networks

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.