Context
Atât în mediul social media internațional, cât și în cel românesc, circulă o listă cu pretinse efecte adverse grave ale vaccinului anti-Covid Pfizer, care ar fi fost dată publicității chiar de către companie. Postările enumeră un lung șir de afecțiuni medicale – de la tromboze, stop cardiac, miocardită, până la encefalită, epilepsie, avort spontan sau chiar „moarte subită” – prezentate ca fiind efecte secundare ale vaccinării. Aceste afirmații alarmiste s-au răspândit rapid pe Facebook și X. Se sugerează că publicului i s-ar fi ascuns intenționat gravitatea efectelor adverse și că adevărul ar fi ieșit la lumină abia acum.
Narațiunea, având la bază informații eronate, s-a propagat și în spațiul social media din România, mai ales printr-o postare redistribuită de peste 6.000 de ori.
După cum se poate observa mai jos, postarea în limba română a fost copiată după o postare în limba engleză de pe platforma X a unui cont cunoscut pentru promovarea teoriilor conspirației și a dezinformărilor.
Care sunt faptele?
De unde provine, de fapt, lista invocată? Pretinsa deconspirare a efectelor adverse este, în realitate, un raport procedural pe care Pfizer l-a întocmit după primele luni de la debutul campaniei de vaccinare anti-COVID (sfârșitul lui 2020 – începutul lui 2021). Acest raport intern, depus la FDA (Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA) ca parte a procesului de obținere a autorizării depline a vaccinului, inventariază toate evenimentele medicale raportate voluntar în primele 90 de zile de la administrarea serului. Datele au fost colectate la nivel global, în 63 de țări, prin intermediul sistemelor naționale de raportare a evenimentelor post-imunizare.
Raportările de evenimente adverse nu echivalează cu efecte secundare cauzate de vaccin. În termeni medicali, un efect secundar (sau efect advers) este o reacție neintenționată cu legătură probabilă sau dovedită cu un medicament sau vaccin, identificată de obicei în studiile clinice. În schimb, un eveniment advers înseamnă orice problemă de sănătate apărută după administrarea unui tratament, fără a implica automat o relație de cauzalitate. Dacă o persoană vaccinată suferă ulterior un anumit episod medical (de exemplu, un atac de cord sau o criză de epilepsie), acesta poate fi raportat ca eveniment advers post-vaccinare, dar nu înseamnă implicit că vaccinul a provocat acel incident. Coincidența în timp nu demonstrează o legătură cauzală.
Cum a apărut lista lungă de afecțiuni? În acel raport Pfizer din 2021, compania a inclus o anexă cu „Evenimente Adverse de Interes Special” (AESI) – practic, o listă a tuturor diagnosticelor raportate în acea perioadă de 3 luni după vaccinare. Prezența unui diagnostic în acea listă nu înseamnă că vaccinul a provocat respectiva afecțiune, ci doar că aceasta a fost semnalată/ raportată după vaccinare și a fost inclusă pentru monitorizare atentă. Pfizer însuși a subliniat, în introducerea documentului, că faptul că un eveniment este raportat nu implică neapărat o relație de cauzalitate.
Ce au arătat investigațiile care au urmat? Ulterior, oamenii de știință și autoritățile de reglementare au analizat riguros aceste semnale și nu au găsit dovezi că majoritatea covârșitoare a condițiilor din listă ar fi fost cauzate de vaccin.
Experții epidemiologi subliniază că, după miliarde de doze administrate în lume, dacă vaccinul Pfizer ar fi cauzat în mod real alte probleme grave de sănătate pe scară largă, acestea ar fi ieșit la iveală în datele statistice – lucru care nu s-a întâmplat. Dimpotrivă, consensul științific este că beneficiile vaccinării (prevenirea spitalizărilor și deceselor cauzate de COVID-19) depășesc semnificativ riscurile (minime) de efecte adverse grave cunoscute.
Narațiuni alimentate de astfel de conținuturi false/ înșelătoare:
„Vaccinurile anti-COVID au efecte adverse grave pe care autoritățile și companiile farmaceutice le ascund.”
„Lista Pfizer dovedește că am fost cobai într-un experiment global.”
„Statul și presa au mințit – adevărul iese la iveală abia acum.”
Evaluarea noastră: Fals
Nu există nicio dovadă că Pfizer ar fi publicat recent (în 2025 sau altă dată) o listă secretă de efecte adverse ale vaccinului său anti-COVID. Lista utilizată în postările conspiraționiste este reală ca document (parte din procedura de monitorizare obișnuită și transparentă), dar prezentarea ei este distorsionată. Prin omisiunea contextului – faptul că era vorba de raportări brute, neconfirmate cauzal, nu de efecte dovedite – și prin insinuarea că ar fi o „dezvăluire secretă” abia ieșită la lumină, autorii acestor postări induc în eroare publicul. Informații tehnice sunt scoase din context și folosite pentru a speria și pentru a alimenta neîncrederea în vaccinuri. Acest caz reprezintă un exemplu clasic de distorsionare: se pornește de la un sâmbure de adevăr (un document real), care este însă prezentat într-un mod înșelător și scos din context, cu scopul de a speria publicul și a submina încrederea în vaccinuri și în autoritățile (medicale).
Disclaimer!
Antifake scoate la suprafață și analizează conținuturi eronate, înșelătoare sau pur și simplu false, nu pentru a le amplifica sau a le oferi o vizibilitate nedorită în spațiul public, ci pentru a crește nivelul de conștientizare publică pe marginea lor.
Sursele noastre de fact-checking:
science.feedback.org – Pfizer didn’t release a list of COVID-19 vaccine side effects in 2025, contrary to allegations on social media
thedispatch.com – Viral Claims About Vaccine Side Effects Are Misleading
PolitiFact.com – No, Pfizer didn’t release a new list of COVID-19 vaccine side effects
afp.com – Posts falsely claim Pfizer published list of Covid-19 vaccine side effects
tech.yahoo.com – Fact Check: Years-Old List of Alleged Pfizer COVID-19 Vaccine ‘Side Effects’ Is Misleading