Fact-checking-ul săptămânii: Postări alarmiste ce susțin că „ni se pregătește intrarea în război”, bazate pe informații neconfirmate despre aprovizionarea NATO cu rații militare inscripționate în limba română 

Context

În spațiul online românesc s-a propagat recent un val de informații eronate, promovate pe un ton alarmist, ce anunță o iminentă „intrare în război” a României. Contextul acestei dezinformări este cel al recentului acord bilateral de securitate dintre România și Ucraina, semnat prin președinții Klaus Iohannis și Volodimir Zelenski la Washington la data de 10 iulie 2024.

Una dintre „probele” prezentate în sprijinul afirmației că se pregătește intrarea României în război este cea referitoare la descoperirea unor rații militare de mâncare gata pregătită (Meals, Ready-to-Eat sau MREs) care ar fi fabricate în Germania de către NATO și destinate militarilor români. Dovada în acest sens ar fi că pe pachetele de hrană este scris în limba română.

Aceste postări au apărut inițial pe un grup de Facebook numit „Vrem pace, nu război!” al cărui fundal de pe pagina Facebook conține anumite mesaje împotriva acordului bilateral cu Ucraina și poate fi văzut mai jos:

Care sunt faptele?

In primul rând, nu există o confirmare oficială ca informațiile despre rațiile NATO produse în fabrica din Germania pentru trupele românești ar fi autentice.

Într-o postare din 28 martie de pe pagina oficială de Facebook a MApN, se prezintă video o demonstrație cu un militar român utilizându-și rația militară (MRE). În comentariile oficiale ulterioare la aceeași postare se specifică următoarele: „MRE sunt gândite ca mese complete iar pachetul din imagini este proiect propriu al Armatei României, cu 5 variante de meniu. Termenul de valabilitate este de 2 ani de la data livrării.” MApN confirmă astfel faptul că armata română are variante proprii de rații militare în mod constant. Aprovizionarea armatei cu aceste rezerve de hrană nu presupune în mod necesar utilizarea lor doar în condiții de război. Există o varietate de exerciții și aplicații militare în care aceste rații sunt utilizate.

Dovada că aceste rații militare inscripționate în limba română nu sunt ținute secret și nu sunt parte a unui plan secret, este și faptul că un astfel de pachet apare într-o altă postare a unei instituții militare românești (Brigada 1 Rachete Sol-Aer „General Nicolae Dăscălescu”) într-un Reel de pe pagina lor oficială de Facebook. Mai mult, Ministerul Apărării Naționale a reacționat în data de 25 iulie 2024 și a publicat pe site-ul Inforadar o dezmințire a acestor informații. Conform acesteia, știrea răspândită pe platformele social media este fabricată printr-un amestec de informații reale și false. În realitate, furnizorii de rații sunt din Spania și Suedia, nu din Germania, iar cantitățile menționate sunt mult exagerate. De exemplu, cantitățile totale achiziționate în ultimii trei ani sunt echivalente cu încărcătura a aproximativ 80 de TIR-uri, nu 200 cum se afirmă în știrea falsă. Procedurile de achiziție sunt transparente, realizate prin licitație publică, și toate produsele sunt etichetate în limba română conform legislației naționale.

În al doilea rând, acordul semnat la Washington nu obligă România la intervenție armată în Ucraina. Experta in securitate Iulia Joja a declarat pentru adevarul.ro că „aceste tratate bilaterale încheiate de România și alte 22 de state cu Ucraina sunt pilonii unui pod către calitatea de membru al NATO. Deoarece nu s-au găsit înțelegerea sau voința politică suficientă pentru a promite Ucrainei o dată la care să adere, pentru că există anumite state care se opun integrării Ucrainei în NATO în condițiile actuale de război, se oferă aceste tratate bilaterale numite garanții de securitate”. Potrivit expertei, „nu trebuie să înțelegem aceste acorduri sau tratate bilaterale drept un angajament al țărilor precum România de a interveni militar în sprijinul Ucrainei. Nu ne obligă să trimitem militari în Ucraina”.

Narațiuni alimentate de astfel de conținuturi false/ înșelătoare: 

„România este împinsă de către aliații NATO într-un război ce nu o privește.”

„UE și NATO doresc cu orice preț intrarea în război.”

„UE și NATO doresc cu orice preț prelungirea conflictului armat din Ucraina.”

Evaluarea noastră: Conținuturi eronate, alarmiste 

Informațiile despre rațiile militare pentru NATO având etichete în limba română și care ar fi produse într-o fabrica din Germania nu au fost confirmate. În plus, existența unor astfel de rații inscripționate în limba română nu anunță iminenta intrare a României în război, pusă la cale printr-un „plan secret” al UE sau al NATO.   

Disclaimer!

Antifake scoate la suprafață și analizează conținuturi eronate, înșelătoare sau pur și simplu false, nu pentru a le amplifica sau a le oferi o vizibilitate nedorită în spațiul public, ci pentru a crește nivelul de conștientizare publică pe marginea lor.

Sursele noastre de fact-checking:

libertatea.ro – Ce reprezintă MRE-rațiile militare și ce conțin acestea

mapn.ro – MRE Armata României Pauza de masă în poligon? Friptură, biscuiți, suc, fructe, totul la pachet în rația de mâncare gata pregătită(MRE) a militarilor 

adevarul.ro – Va trimite România militari în Ucraina? Ce prevede acordul bilateral de securitate România-Ucraina 

presidency.ro – Acord privind cooperarea în domeniul securității între România și Ucraina

nato.int – An army marches on its stomach: military rations across the Alliance

Un comentariu la “Fact-checking-ul săptămânii: Postări alarmiste ce susțin că „ni se pregătește intrarea în război”, bazate pe informații neconfirmate despre aprovizionarea NATO cu rații militare inscripționate în limba română 

  1. Pingback: Newsletterul Antifake: Dezinformarea generată de AI în alegerile din 2024 - antifake.ro

Lasă un răspuns

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.