Fact-checking-ul săptămânii: Teorie falsă conform căreia „ni se pregătește” o pandemie de gripă aviară cu transmitere la om

Context

În spațiul online românesc s-a propagat un val de știri false și teorii ale conspirației despre un presupus „plan” al anumitor guverne și instituții internaționale, de a „declanșa”  o pandemie de gripă aviară cu transmitere la om. Teoria falsă, promovată intens de către anumite publicații și de către utilizatori în spațiul social media, susține că „existența unui stoc de vaccinuri împotriva gripei aviare” reprezintă o dovadă că „o tulpină specifică a gripei aviare a fost deja dezvoltată sau se lucrează în prezent la ea pentru a fi eliberată în masă, în rândul populației.”

Care sunt faptele?

Gripa aviară, (tulpina de gripă H5N1), a depășit din 2020 lumea păsărilor și a ajuns la mamifere, de la bovine de lapte până la animale domestice și specii precum vulpile. Prezența virusului a fost detectată pe fiecare continent, chiar și în Antarctica. Deși virusul încă nu și-a dezvoltat capacitatea de răspândire între oameni, în martie 2024 a fost tras un semnal de alarmă, după ce un muncitor al unei ferme de lapte din Texas a contractat H5N1, aparent de la bovine.

De la descoperirea H5N1 în 1996, transmiterea de la om la om a fost excepțional de rară, înregistrându-se doar un singur caz în acest sens. Cei care contractează gripa aviară sunt de obicei crescătorii de păsări. Dar tulpina curentă de H5N1, care a declanșat un semnal de alarmă recent, este un virus neobișnuit, capabil să infecteze și mamiferele, nu doar păsările. Este întâlnit la vulpi, urși, pisici, câini și, cel mai recent, în fermele de lapte din SUA. Până în prezent nu există dovezi că această tulpină s-ar putea răspândi cu ușurință între oameni. Cea mai mare îngrijorare cu privire la gripa aviară este acum în rândul lucrătorilor din fermele de lapte, care prezintă cel mai mare risc de expunere.

Infecțiile umane sunt rare și pot provoca simptome care variază de la boli ușoare, cum ar fi infecții ale căilor respiratorii superioare și infecții oculare, până la boli severe, cum ar fi pneumonia, care poate fi fatală, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA (CDC).

Multe țări au un plan de pregătire pentru pandemie pentru H5N1, cu cantități mici de vaccin stocate care acoperă o serie de tulpini diferite. În comparație cu Covid-19, crearea și extinderea producției de vaccin ar fi mai rapide, deoarece pregătirea pentru o astfel de pandemie de gripă s-a dezvoltat constant, de mai mulți ani.

Un proiect de adoptare a unui „tratat” privind pandemiile la Reuniunea anuală a Adunării Mondiale a Sănătății, forul decizional al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), a fost abandonat, deoarece nu s-a ajuns la un acord pe anumite subiecte sensibile.

Președintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), dr. Alexandru BOCIU, a declarat pentru antifake.ro că „informațiile recente apărute în spațiul public referitoare la un presupus „plan” al unor guverne și instituții internaționale de a declanșa o pandemie de gripă aviară cu transmitere la om sunt complet nefondate și false. Conform verificărilor și evaluărilor riguroase realizate de experții noștri, precum și de alte autorități și organizații internaționale de prestigiu, nu există niciun fel de dovezi care să susțină existența unui astfel de plan.”

De asemenea, potrivit ANSVSA, „gripa aviară reprezintă într-adevăr o boală infecțioasă care poate afecta atât păsările domestice cât și cele sălbatice, dar monitorizarea și controlul acesteia se desfășoară prin măsuri stricte și coordonate la nivel național și internațional. ANSVSA colaborează îndeaproape cu organizații precum Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor (OIE) și Organizația Mondială a Sănătății (OMS) pentru a asigura un management eficient al riscurilor asociate acestei boli. Dovezile științifice actuale nu susțin afirmația că gripa aviară este proiectată sau va fi eliberată intenționat în rândul populației umane. Studiile epidemiologice și genetice indică faptul că acest virus are o capacitate limitată de adaptare la gazda umană, necesitând mutații multiple pentru a deveni eficient transmisibil între oameni.”

Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) evaluează în prezent riscul pentru publicul larg ca fiind scăzut, iar riscul pentru persoanele care lucrează cu păsări și mamifere infectate sau expuse la acestea ca fiind scăzut până la moderat. Majoritatea tulpinilor virusului gripei aviare sunt relativ inofensive și nu infectează oamenii.

Narațiuni alimentate de astfel de conținuturi false/ înșelătoare:

„Ni se pregătește o nouă pandemie, după modelul Covid”.

„Presiunea economică și socială pentru a declanșa o nouă pandemie este iminentă”

„Noul virus al gripei aviare și vaccinul produs reprezintă arme biologice după modelul vaccinurilor SARS-CoV-2 și COVID-19, care au fost testate pe populație cu rezultate catastrofale.”

Evaluarea noastră: Fals

Nu există nicio dovadă validă că „se pregătește” declanșarea unei pandemii de gripă aviară cu transmitere la om. În prezent, nu există un vaccin oficial împotriva actualei tulpini H5N1. Cu toate acestea, există deja soluții pentru un potențial vaccin în cazul în care virusul se răspândește la oameni, pe scară largă. Deocamdată, nu există dovezi că gripa aviară se răspândește de la om la om.

Proiectul de adoptare a unui „tratat” privind pandemiile, în cadrul Reuniunii anuale a OMS din luna mai, a fost abandonat la negocieri, pe fondul unor dezacorduri existente pe anumite subiecte.

Disclaimer!

Antifake scoate la suprafață și analizează conținuturi eronate, înșelătoare sau pur și simplu false, nu pentru a le amplifica sau a le oferi o vizibilitate nedorită în spațiul public, ci pentru a crește nivelul de conștientizare publică pe marginea lor.

Sursele noastre de fact-checking:

ecdc.europa.eu – Investigation protocol for human exposures and cases of avian influenza in the EU/EEA 2023

ec.europa.eu – Întrebări și răspunsuri privind gripa aviară 

cdc.gov – Prevention and Antiviral Treatment of Bird Flu Viruses in People

agerpres.ro – Adunarea Mondială a Sănătăţii se reuneşte la Geneva după eşecul tratatului privind pandemiile

spotmedia.ro – Gripa aviară se răspândește rapid în SUA și este cea mai mare amenințare pandemică după Covid. Ar trebui Europa să fie îngrijorată?

Lasă un răspuns

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.