Amprenta digitală: Cât de utile pot fi VPN-urile?

Ce este un VPN?

VPN reprezintă acronimul pentru „Virtual Private Networks” sau „rețele private virtuale”, devenite tot mai populare și mai utilizate datorită conexiunii sigure și private la internet pe care o asigură într-o eră digitală în care securitatea și confidențialitatea sunt extrem de importante.

Cum funcționează VPN-urile?

Mai exact, un VPN este un serviciu prin care utilizatorii pot crea conexiuni securizate între dispozitivele deținute și internet. Cât despre conexiune, aceasta se realizează prin criptarea datelor trimise și primite între dispozitivul utilizatorului și serverele VPN. În acest mod, este oferită o protecție împotriva interceptării sau monitorizării datelor legate de utilizator sau conținutul accesat de acesta.

Avantajele VPN-urilor

Ca orice tehnologie sau serviciu, VPN are atât avantaje, cât și dezavantaje. Spre exemplu, unul dintre principalele avantaje ale utilizării unui VPN este securitatea îmbunătățită pe care o oferă. Prin criptarea datelor, VPN poate proteja informațiile de caracter personal și profesional împotriva accesului neautorizat și a posibilelor atacuri cibernetice. Mai mult, acestea împiedică atât site-urile, cât și alte surse să urmărească și să colecteze informații despre activitatea online a utilizatorilor. Astfel, VPN-urile oferă un puternic sentiment de încredere utilizatorilor, permițându-le să navigheze pe internet în mod anonim și ascunzând adresa IP reală a acestora, cu o altă adresă IP din serverul VPN. În plus, prin VPN, utilizatorii pot avea acces în mediul online la conținut care, din cauza unor restricții, nu este disponibil în țara în care se află aceștia.

Dezavantajele VPN-urilor

În categoria dezavantajelor pot fi menționate diferențele semnificative între VPN-urile gratuite și cele cu plată. De cele mai multe ori, VPN-urile plătite reușesc să ofere niveluri mai ridicate de securitate și confidențialitate, viteze mai mari și mai multe opțiuni de servere și locații. În schimb, VPN-urile gratuite pot avea limite de utilizare și conțin multe reclame care, în timp, pot deranja utilizatorul, ba chiar și malware. Prețul unui abonament lunar poate varia între 10$ și 13$, iar înainte de a alege un VPN, este important să fie luați în considerare mai mulți factori, precum securitatea, confidențialitatea, viteza, disponibilitatea serverelor și politica de prețuri a furnizorului. Mulți utilizatori se orientează și în funcție de numărul de dispozitive care permit folosirea simultană a VPN-ului.

VPN-urile sunt instrumente legale în protejarea securității și confidențialității online, în marea majoritate a țărilor de pe glob. În schimb, caracterul de ilegalitate poate fi dat de acțiunile realizate de utilizator atunci când folosește un VPN.

Citește mai mult:

Techradar.com – What is a VPN? VPN meaning explained in 2024

Kaspersky.com – What is VPN? How It Works, Types of VPN

Lasă un răspuns

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.