Green fact checking-ul săptămânii: FALS | Film „documentar” ce promovează narațiuni conspiraționiste și mituri false despre schimbările climatice, popularizat și în România

Informații de context

Un film documentar ce neagă fenomenul schimbărilor climatice a fost publicat recent în mediul online. Lansat în luna martie, filmul a adunat sute de mii de vizualizări pe platforme precum YouTube și are în distribuție o serie de cunoscuți sceptici climatici. Filmul reciclează o serie de mituri deja dezmințite, conform cărora Pământul este într-o nevoie acută de mai mult CO2 și că de fapt variabilitatea solară  este cea care determină încălzirea planetei.

Filmul cu titlul original  „Climate: The Movie (The Cold Truth)”, a fost scris și regizat de Martin Durkin, un cunoscut negaționist climatic. În film, naratorul descrie schimbările climatice drept „o sperietură excentrică ecologistă” care „a devenit o industrie globală puternică”. Durkin respinge teza (dovedită științific) conform căreia dioxidul de carbon și alte gaze cu efect de seră generate de activitățile umane conduc la o creștere a temperaturii globale. În schimb, el susține că încălzirea globală se datorează modificărilor din activitatea solară (variabilitatea solară) și nu modificărilor din concentrația de CO2.

Documentarul a fost popularizat și pe platformele social media din România, fiind preluat si promovat si de un site de știri cunoscut pentru poziții conspiraționiste și știri false.

Care sunt faptele?

În primul rând, trebuie observat faptul că majoritatea presupușilor experți care apar în filmul „documentar” nu au calificări formale în știința climatică.

În filmul „documentar”, încercările de a da vina pe Soare pentru creșterea temperaturilor globale se reflectă printr-o prezentare selectivă a datelor și a perioadelor de timp care susțin un astfel de argument. Studiul științific adecvat necesită ca toate datele disponibile să fie luate în considerare, nu doar o parte din acestea. În realitate, de la începutul anilor 1970 și până în prezent, nivelul radiațiilor solare din atmosfera Pământului s-a schimbat foarte puțin, mergând spre o descreștere. În aceeași perioadă, temperaturile globale au continuat să crească. Cele două seturi de date înregistrate, energia solară de intrare și temperatura globală, au arătat deci o diferențiere clară, mergând în direcții opuse. Dacă energia solară primită de Pământ a scăzut, iar Pământul continuă să se încălzească, acest lucru înseamnă ca Soarele nu poate fi factorul determinant al încălzirii globale.

Dioxidul de carbon din atmosferă încălzește planeta, provocând schimbări climatice. Activitățile umane au dus la creșterea conținutului de dioxid de carbon al atmosferei cu 50% în mai puțin de 200 de ani. CO2 este un gaz cu efect de seră care poate influența clima. O dovadă incontestabilă în acest sens este frecvența mare a valurilor de temperaturi record din ultimii ani, înregistrate la nivel global. Efectul de seră a făcut Pământul suficient de cald pentru ca oamenii să supraviețuiască confortabil. Acest fenomen natural funcționează ca o pătură invizibilă de azot, oxigen și alte gaze care învăluie planeta noastră, permițându-i să rețină căldura Soarelui. Cu toate acestea, activitățile umane, cum ar fi arderea cărbunelui și petrolului, adaugă CO2 suplimentar în atmosferă, care captează astfel  mai multă radiație solară.

Creșterea nivelului CO2 este asociată cu temperaturi mai ridicate și ar putea crește riscul de evenimente meteorologice extreme. Există un consens al oamenilor de știință cu privire la schimbările recente ale climei care se datorează emisiilor de gaze cu efect de seră generate de activitatea umană.

Grupul Interguvernamental al ONU pentru Schimbări Climatice (IPCC) precizează că „fără echivoc faptul că activitatea umană este factorul ce a dus la încălzirea atmosferei, oceanului și suprafeței Pământului”, iar  CO2 este principalul element în acest sens. De altfel, și  NASA a confirmat că dioxidul de carbon din atmosferă este principalul poluant responsabil de schimbările climatice. Dioxidul de carbon duce la încălzire globală prin captarea energiei termice în sistemul climatic.

În cadrul Antifake.ro, am demontat anterior diferite versiuni ale acestei narațiuni false potrivit căreia dioxidul de carbon nu are nicio legătură cu schimbările climatice.

Narațiuni alimentate de astfel de postări/ conținuturi

„Schimbările climatice nu sunt provocate de activitatea umană”.

„Schimbările climatice nu există și criza climatică e fabricată / este o mascaradă.”

„Schimbările climatice sunt un fenomen natural, iar omenirea nu poate influența în niciun fel acest proces.”

„Încălzirea globală este o invenție a elitelor globaliste și folosită ca argument pentru a pune în practică Marea Resetare”;

„Alarma climatică este un plan promovat  de acele grupuri care favorizează un guvern autoritar.”

Evaluarea noastră:

Fals. NASA a confirmat că activitățile umane au dus la creșterea conținutului de dioxid de carbon din atmosfera cu 50%, în mai puțin de 200 de ani.  Dioxidul de carbon din atmosferă încălzește Pământul, provocând schimbări climatice.

Disclaimer!

Green Antifake scoate la suprafață și analizează conținuturi eronate, înșelătoare sau pur și simplu false nu pentru a le amplifica sau a le oferi o vizibilitate nedorită în spațiul public, ci pentru a crește nivelul de conștientizare publică pe marginea lor.

Sursele noastre de fact-checking:

skepticalscience.com – Climate – the Movie: a hot mess of (c)old myths!

lse.ac.uk – Fake graphs and daft conspiracy yarns in Durkin’s latest propaganda film

science.feedback.org – Review of Climate: The Movie (The Cold Truth) reveals numerous, well-known misinformation talking points and inaccuracies

desmog.com – A Green New Shine for a Tired Playbook

afp.com – Movie recycles old myths about CO2, climate change

climate.nasa.gov – Scientific Consensus: Earth’s Climate Is Warming

climate.nasa.gov – Carbon Dioxide

climate.nasa.gov – What is the greenhouse effect?

antifake.ro – Green fact checking-ul săptămânii: Contrar unor afirmații false, există o legătură directă demonstrată științific între schimbările climatice și dioxidul de carbon

antifake.ro – Green fact checking-ul săptămânii: Dioxidul de carbon: vital, dar periculos în exces

ipcc.ch – Climate Change: The IPCC 1990 and 1992 Assessments

Lasă un răspuns

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.