Newsletterul Green ANTI-FAKE: Nu putem avea oameni sănătoși pe o planetă bolnavă

Citește întregul fact checking aici.

Europa sub amenințarea efectelor „catastrofale” ale schimbărilor climatice

Primul raport al UE cu privire la riscurile climatice avertizează că, în lipsa unor măsuri urgente, schimbările climatice vor provoca daune catastrofale Europei. Agenția Europeană de Mediu (AEM), un organism al UE care efectuează cercetări independente pentru politici publice, a avertizat că blocul comunitar nu este pregătit pentru efectele schimbărilor climatice, chiar dacă se reușește menținerea creșterii temperaturii globale la 1,5 grade Celsius, așa cum este stabilit în Acordul de la Paris. Evaluarea identifică 36 de riscuri climatice majore pentru Europa în cadrul a cinci grupuri largi: ecosisteme, alimentație, sănătate, infrastructură și economie-finanțe.

Raportul mai arată că reducerea poluării din activitățile agricole și industriale ar trebui să fie o prioritate pentru protejarea ecosistemelor europene în condițiile schimbărilor climatice. Continentul se va confrunta cu un risc tot mai mare de mega-secete care se întind pe regiuni mari și durează câțiva ani. Nevoia de acțiune este cea mai acută în ecosistemele naturale ale Europei. Sudul Europei este în special expus riscului din cauza incendiilor de vegetație și a impactului căldurii excesive și deficitului de apă asupra producției agricole, muncii în aer liber și sănătății oamenilor. Inundațiile, eroziunea și pătrunderea apei sărate amenință regiunile joase de coastă ale Europei, inclusiv multe orașe dens populate.

Citește mai mult:

politico.eu – 5 things we learned from the EU’s big (and first) climate risk report

eea.europa.eu – Europe is not prepared for rapidly growing climate risks

Coreea de Sud adoptă tehnologii avansate pentru gestionarea durabilă a pădurilor

Coreea de Sud, o națiune cu o istorie îndelungată de defrișări urmate de un efort intens de reîmpădurire, se confruntă acum cu noi provocări în gestionarea și monitorizarea extensivă a pădurilor sale, care acoperă peste 60% din teritoriul său. Pentru a aborda aceste provocări, Serviciul Forestier din Coreea de Sud a anunțat recent planuri ambițioase de a implementa un sistem de gestionare a resurselor forestiere în timp real și o platformă de monitorizare a incendiilor de pădure bazată pe inteligență artificială (AI), folosind date de teledetecție prin satelit.

Această inițiativă își propune să utilizeze tehnologii avansate pentru a anticipa și a răspunde mai eficient la diferitele provocări ecologice, inclusiv incendii de pădure, daune naturale și schimbări sezoniere. Prin stabilirea „Centrului Național de Utilizare a Informațiilor prin Satelit Forestier” în luna iulie, Coreea de Sud intenționează să valorifice datele obținute prin satelit pentru a îmbunătăți deciziile de gestionare și conservare a pădurilor.

Un pas semnificativ în acest efort este reprezentat de cercetarea condusă de Bora Lee și echipa sa, care demonstrează aplicarea metodelor de AI pentru predicția productivității primare brute (GPP) a pădurilor, folosind date de teledetecție prin satelit. Prin compararea performanțelor mai multor modele AI, studiul a arătat că modelul bazat pe rețeaua neuronală profundă (DNN), în particular, oferă rezultate remarcabile în predicția GPP zilnice, reflectând potențialul imens al AI în rezolvarea problemelor complexe și neliniare asociate cu ecosistemele forestiere.

Astfel, integrarea AI și a datelor prin teledetecție promite să depășească limitările observațiilor punctuale și să ofere o înțelegere mai profundă și mai cuprinzătoare a dinamicii pădurilor. Deși implementarea acestor tehnologii aduce multe avantaje, există și provocări semnificative, inclusiv probleme legate de intimitate, securitatea datelor și integrarea eficientă a tehnologiilor.

Citește mai mult:

mdpi.com: An Artificial Intelligence Approach to Predict Gross Primary Productivity in the Forests of South Korea Using Satellite Remote Sensing Data

Impactul produs în urma acidificării oceanelor

Acidificarea oceanelor este un fenomen alarmant care a atras atenția comunității științifice și a liderilor mondiali, deoarece produce consecințe semnificative asupra ecosistemelor marine și a societății umane în ansamblu. Acest proces este rezultatul absorbției crescute de dioxid de carbon (CO2) din atmosferă în apele marine și care, mai apoi, duce la scăderea pH-ului apei și la creșterea acidității.

Una dintre consecințele majore ale acidificării oceanelor este impactul asupra vieții marine. Organismele marine care au cochilii sau schelete din carbonat de calciu, corali sau moluște sunt puternic afectate în mod direct. Desigur, consecințele se resimt și asupra multor altor organisme marine. Reducerea ionilor de carbonat din apă poate duce la dificultăți în construirea și menținerea structurilor acestor organisme. Astfel, întregul lanț trofic marin este afectat.

De asemenea, acidificarea oceanelor poate perturba rețelele trofice marine, afectând alimentația și reproducerea multor organisme marine. Schimbările în echilibrul trofic pot avea consecințe în întregul ecosistem marin, influențând biodiversitatea și funcționarea acestuia.

Pe lângă impactul asupra ecosistemelor marine, acidificarea oceanelor poate afecta și economiile bazate pe resurse marine. Industrii precum pescuitul și turismul, legate de recifele de corali, sunt amenințate de schimbările aduse de acidificare. La rândul lor, și comunitățile umane care depind de resurse marine pentru hrană și locuință sunt vulnerabile în fața acestui fenomen.

Soluții există, cum ar fi reducerea emisiile de CO2 în atmosferă, adoptarea unor politici care promovează energia curată și sustenabilă, reducerea consumului de combustibili fosili și încurajarea practicilor agricole și industriale mai durabile. Spre exemplu, unul dintre sateliții NASA, mai exact Orbiting Carbon Observatory-2 (OCO-2), care are rolul de a colecta informații despre dioxidul de carbon din atmosferă, îi poate ajuta pe oamenii de știință care fac măsurători, să înțeleagă mult mai bine legătura dintre CO2 și acidificarea oceanelor.

Citește mai mult aici:

Iaea.org – What is Ocean Acidification?

Oceanservice.noaa.gov – What is Ocean Acidification?

Climatekids.nasa.gov – What is Ocean Acidification?

#Nu putem avea oameni sănătoși pe o planetă bolnavă

„Gândiți-vă la asta: nu putem avea oameni sănătoși pe o planetă bolnavă. Vă mulțumesc, celor din domeniul sănătății, pentru că m-ați ajutat să mă vindec! Vă invit să vă alăturați eforturilor mele, pentru a ajuta ca și planeta să se vindece!”. Declarația, o încercare de a atrage atenția asupra efectelor schimbărilor climatice, aparține celebrei actrițe de la Hollywood, Jane Fonda.

Urmăriți canalul ANTI-FAKE pe WhatsApp click aici.

Lasă un răspuns

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.