Amprenta digitală: Cipuri inspirate de creier, o nouă eră în inteligența artificială

Calculul neuromorfic (Neuromorphic Computing) este un proces în care cipurile calculatoarelor sunt realizate astfel încât să poată imita structura și modul de funcționare al creierului uman prin utilizarea de neuroni și sinapse artificiale. Aceste computere simulează modul în care creierul procesează informații, oferind o soluție potențial eficientă pentru aplicațiile de inteligență artificială. Acest tip de calcul (neuromorfic) poate avea capacitatea de a alimenta roboți, mașini autonome, dispozitive inteligente, folosind mai puțină putere de procesare decât tehnologiile existente.

Tehnologia neuromorfică reușește să imite eficiența creierului uman, deoarece utilizează rețele neuronale de spiking care procesează informațiile. Cât despre cipurile neuromorfice, acestea ar putea fi folosite în dispozitivele menționate anterior, deoarece sunt mici și eficiente energetic și pot acționa ca ochii, urechile și nasurile computerelor convenționale și cognitive. Ar putea fi implementată utilizarea acestora pentru a interacționa cu mediul în timp real și pentru a detecta modele neobișnuite, spre exemplu reacția rapidă față de un conducător imprudent. Cu toate acestea, dezvoltarea sa întâmpină provocări, cum ar fi lipsa de standarde și de benchmark-uri, limitări hardware și software, precum și dificultățile de învățare.

Citește mai mult aici:

Morganstanley.com: The Next Frontier in AI: Computers That Think Like Humans

Builtin.com: What Is Neuromorphic Computing?

38 comentarii la “Amprenta digitală: Cipuri inspirate de creier, o nouă eră în inteligența artificială

Lasă un răspuns

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.