Amprenta Digitală: Infracțiunile cibernetice în atenția Curții Penale Internaționale

Procurorul șef al Curții Penale Internaționale (CPI) de la Haga, Karim Klan, își manifestă intenția de a investiga și de a acționa în justiție infracțiunile cibernetice care pot încălca Statutul de la Roma. Acest Statut este tratatul care definește autoritatea Curții de a judeca acțiuni legale, inclusiv crime de război, crime împotriva umanității sau genocid. Decizia vine ca urmare a creșterii numărului de atacuri cibernetice îndreptate împotriva Ucrainei, atât înainte, cât și după invazia declanșată în februarie 2022, dar și a gradului ridicat de atenție acordată subiectului la nivel internațional.

Procurorul CPI este de părere că războiul cibernetic poate produce consecințe semnificative asupra vieților oamenilor și că încercările de a perturba infrastructura critică, în special infrastructura medicală și cea energetică, pot avea consecințe rapide, mai ales pentru cei vulnerabili.

Această schimbare de abordare a CPI poate avea implicații majore pentru infractorii cibernetici și pentru liderii militari de rang înalt care ar putea fi puși sub acuzare, deoarece peste 100 de țări au aderat la Statutul de la Roma și au convenit să ajute la arestarea și extrădarea criminalilor de război condamnați.

Autoritățile ucrainene au deschis deja o investigație privind crimele de război comise prin atacuri cibernetice, probe în acest sens urmând a fi furnizate procurorilor CPI.

Citește mai mult:

https://www.wired.com/story/icc-cyberwar-crimes/

Lasă un răspuns

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.